Αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών: Ανησυχία από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Τι λένε οι ειδικοί, ποιος ο ρόλος της πανδημίας

Ανησυχία σε γονείς και επιστήμονες προκαλούν τα στοιχεία έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία μέσα σε τέσσερις μήνες του 2022 έχουν καταλήξει αιφνιδίως 138 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 0 έως 19 χρόνων, με τα περισσότερα να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-4 χρόνων (82 θάνατοι).

Στην ηλικιακή ομάδα των 5-9 χρόνων καταγράφονται 12 απώλειες, στην ομάδα των 10-14 χρόνων σημειώθηκαν 11 απώλειες, ενώ 33 καταγράφηκαν στην ομάδα των εφήβων 15-19 χρόνων.

Αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών: Ανησυχία από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Τι λένε οι ειδικοί, ποιος ο ρόλος της πανδημίας
Πηγή ΕΛΣΤΑΤ

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιολογίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Γιαννόπουλος, μιλώντας στην στην εκπομπή «Συνδέσεις», χαρακτήρισε τα νούμερα «τραγικά» επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη συμβολή της πανδημίας στην αύξηση των θανάτων. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ζωές, μεταξύ των οποίων και παιδιών».

«Όταν ξεκίνησε η πανδημία η πιθανότητα να αρρωστήσει ένα παιδί ήταν πολύ μικρή, ενώ με τα μεταγενέστερα στελέχη που αρρώσταιναν και τα παιδιά, άρχισαν να εμφανίζονται πολυσυστηματικά φλεγμονώδη σύνδρομα» διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά που χάθηκαν κατά κανόνα είχαν ήδη επιβαρυμένη υγεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πέθαιναν.

Στην περίπτωση των αιφνίδιων θανάτων όμως που δεν υπάρχει κάποιο προηγούμενο προβληματικό ιστορικό, στάθηκε στη σημασία της πρόληψης καθώς συνήθως μιλάμε για καρδιακά αίτια, εντούτοις όπως είπε, ακόμη κι αν γίνονται εξετάσεις δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τέτοια περιστατικά.  «Πουθενά στον κόσμο δεν έχει γίνει αυτό και όσο κι αν προχωρά η ιατρική παραμένει δύσκολο. Εδώ βλέπουμε αθλητές και πεθαίνουν στον ύπνο τους. Κατά κανόνα πρόκειται για αρρυθμιολογικά περιστατικά όχι δομικά, και αυτή η αρρυθμία μπορεί να έρθει και στον ύπνο» είπε. Μπορούμε να το προλάβουμε με προληπτικούς ελέγχους κατέληξε.

Μεμωνομένα περιστατικά

Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι ανησυχητικά αυτά τα στοιχεία γιατί είναι απλά νούμερα. Τέτοια περιστικά συμβαίνουν κάθε χρόνο. Οι αιτίες είναι: καρδιολογικά προβλήματα που δεν είχαν εντοπιστεί, η μηνιγγίτιδα, οι περίεργες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που δίνει εικόνα σοκ και καταπληξίες και τώρα με τα περίεργα σύνδρομα με τον Covid που αν δεν διαγνωστούν άμεσα μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να φθάσουν σε ακραία σημεία“, τόνισε στην ΕΡΤ η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βασιλική Σπούλου.

Η ίδια εμφανίστηκε καθησυχαστική, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμωνομένα περιστατικά, ενώ ζήτησε από τους γονείς να προσέχουν την υγεία των παιδιών, να τους κάνουν τα εμβόλια και αν βλέπουν κάτι που έχει αλλάξει στη συμπεριφορά τους, να απευθύνονται στους ειδικούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος