Επιβράδυνση στον ρυθμό διπλασιασμού των κρουσμάτων – Τι λένε ειδικοί για τη μολυσματικότητα, ποια όργανα επηρεάζονται

Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν επί μια εβδομάδα κάμψη στον ρυθμό διπλασιασμού κρουσμάτων που πλέον υπολογίζεται στις πέντε ημέρες είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, Γιώργος Ατσαλάκης.  Μαζί του ο πνευμονολόγος-συντονιστής διαχείρισης της πανδημίας στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, Αδαμάντιος Χλωρός συνοψίζει ότι ο εξαπλασιασμός των κρουσμάτων έφερε αύξηση κατά 30% των νοσηλειών.

«Πιθανόν να μολυνθούμε όλοι»

Ως πρός τη μολυσματικότητα της ‘Ομικρον, ο κ. Χλωρός εξήγησε ότι (σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη), την 5η ημέρα 1 στους 3 νοσούντες μεταδίδει τον κορονοϊό, ενώ την 7η ημέρα μόλις το 16% των κρουσμάτων είναι μολυσματικό.

«Καλύτερα να κινηθούμε ως ήδη θετικοί κι ας μην έχουμε συμπτώματα θεωρώντας επιβεβλημένη την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, με μάσκα, αποστάσεις και υγεινή των χεριών», τόνισε.

Η απομόνωση 5 ημερών για τους νοσούντες είναι προβληματική γιατί η περίοδος είναι μικρή, επεσήμανε.

Απαραίτητη η τρίτη δόση – Τα ερωτήματα για την τέταρτη

Αναφορικά με την τέταρτη δόση ο κ. Χλωρός ανέφερε ότι η επιστημονική κοινότητα μένει να αποδείξει ότι είναι απαραίτητη για τους πλέον ευπαθείς και άνω των 80 ετών πολίτες, ενώ αντίθετα η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλους.

«Ο κορονοϊός δεν φτάνει στα εγκεφαλικά κύτταρα»

Σχετικά με το ποια όργανα επηρεάζει ο κορονοϊός ο κ. Χλωρός απάντησε ότι ο ιός μεταφέρεται με το αίμα και προκαλεί βλάβες, αλλά έχει βρεθεί μόνο στο υγρό που  περιβάλλει τον εγκέφαλο και όχι στα εγκεφαλικά κύταρρα.

Τα «μακροχρόνια αποτελέσματα δεν τα γνωρίζουμε όπως συμβαίνει και με άλλους ιούς που κατασκηνώνουν στο σώμα», πρόσθεσε.

Τα μαθηματικά μοντέλα

«Επειδή δεν έχουμε τα ημερήσια κρούσματα της Όμικρον αλλάξαμε τη μεθοδολογία και με κοινό χαρακτηριστικό τις πόσες ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα δημιουργήσαμε  διάγραμμα με εναλλακτικά σενάρια διπλασισμού. Από το ρεκόρ της 26ης Δεκεμβρίου είδαμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε 1 ημέρα, αλλά από την κορύφωση της 4ης Ιανουαρίου βλέπουμε επί μια εβδομάδα κάμψη ενθαρρυντική αφού δίνει διπλασιασμό σε πέντε ημέρες. Ο αριθμός των τεστ όμως δεν είναι σταθερός και έτσι αργούν τα ασφαλή συμπεράσματα, εξήγησε ο Γιώργος Ατσαλάκης.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος