Α. Βατόπουλος: Περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων αργότερα – O κόσμος να κάνει τώρα την τρίτη δόση (video)

Tην πρόβλεψη ότι η πανδημία του κορονοϊού θα μας ταλαιπωρεί και το 2022 έκανε στην EΡΤ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, λέγοντας ότι είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός που αποδεικνύεται από την ταχύτατη μετάδοση της Ομικρον και την αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας.

«Αυτές οι επιδημίες κρατούν 2-3 χρόνια και στη συνέχεια ξεθυμαίνουν. Το 2022 θα είναι ο τρίτος ο χρόνος της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος στην εκπομπή «Απο τις Έξι», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή ότι όσο περνάει ο καιρός θα εμβολιάζεται και περισσότερος κόσμος.

Μιλώντας για τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, το στέλεχος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας αποκάλυψε ότι οι ειδικοί περίμεναν την αύξηση των κρουσμάτων να συμβεί αργότερα. Τα 21.637 κρούσματα έφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, την επίσπευση των περιοριστικών μέτρων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Αξιολογούνται τα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον

Σχολίαζοντας τις συνέπειες στους ασθενείς που νοσούν ο κ. Βατόπουλος δήλωσε στην εκπομπή «Απο τις Έξι» ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι τα συμπτώματα είναι πιο ήπια σε σχέση με τη Δέλτα.

«Τα πρώτα δεδομένα αφορούν κυρίως νέους ανθρώπους που έτσι και αλλιώς αρρωσταίνουν ελαφρύτερα. Είναι πολύ νωρίς να περάσουμε το μήνυμα ότι έχουμε να κάνουμε με μια απλή λοίμωξη. Τα πολύ μεγάλα νούμερα θα φέρουν όμως και βαρέα περιστατικά και ας είναι μικρή η πιθανότητα βαρέως περιστατικού. Θα έχουμε λοιπόν αύξηση των νοσηλειών».

Απαντώντας για το εάν ο κόσμος πρέπει να κάνει τώρα την τρίτη δόση του εμβολίου ή να περιμένουν τα βελτιωμένα εμβόλια, που καλύπτουν την Όμικρον, o κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι με τα τρια εμβόλια ο κόσμος είναι καλυμμένος σε μεγάλο ποσοστό. «Ο κόσμος θα πρέπει να πάει να εμβολιαστεί έτσι και αλλιώς».

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είπε αυτά αναμένονται να ανακοινωθούν από την επιτροπή και ο ίδιος δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί νωρίτερα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλοι πρέπει να μην ξεχνάνε τα μέτρα ατομικής προστασίας (διπλή μάσκα, αποφυγή συνωστισμού, αερισμός κλειστών χώρων).

Καταλήγοντας ο κ. Βατόπουλος κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης για να υπάρχουν προβλήματα σε συνδυασμό και με την πανδημία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος