Α. Θανόπουλος πρ. ΕΛΣΤΑΤ στο Πρώτο: Προτεραιότητά μας να δοθεί χρόνος σε όλους όσοι θέλουν να απογραφούν ηλεκτρονικά (audio)

«Υπάρχουν αρκετά νοικοκυριά που δεν έχουν λάβει ακόμα το χαρτί και δεν πρόκειται για πόλεις, αλλά για περιοχές μέσα στις πόλεις. Υπάρχουν αυτό που ονομάζουμε εποπτείες, απογραφικά τμήματα που δεν έχει πάει ακόμα το χαρτί επειδή δεν έχουν οριστεί ακόμα απογραφείς, καθώς είναι μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα» εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος.

Πρόκειται περίπου για 5.000-6.000 απογραφείς που δεν έχουν διοριστεί ακόμα από το σύνολο των 60.000 απογραφέων, με αποτέλεσμα σε ένα 20% της επικράτειας ακόμα να μην έχουν πάει κωδικοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ.

Από την στιγμή που θα λάβει τον διορισμό του ο απογραφέας από την ΕΛΣΤΑΤ έχει 48 ώρες να κάνει αποδοχή και ύστερα έχει 7 ημέρες για να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. «Πολλές φορές αν τα δικαιολογητικά δεν είναι σε συμφωνία με αυτά που έχει δηλώσει, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλον απογραφέα. Αυτά προέβλεπε ο νόμος. Αρχικά η προθεσμία έληγε στις 26 Νοεμβρίου για την ηλεκτρονική διαδικασία απογραφής, αλλά θα δοθεί παράταση, η οποία θα ανακοινωθεί έως αύριο». Η διαδικασία του ορισμού των απογραφέων καθυστέρησε σε ορισμένες εποπτείες.

«Πολλοί καταλαβαίνουν ότι αυτή η δουλειά δεν είναι τόσο εύκολη και δεν είναι αυτό που περίμεναν όταν έκαναν την αίτησή τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θανόπουλος.

Προτεραιότητα της ΕΛΣΤΑΤ, υπογράμμισε ο πρόεδρός της, είναι να δοθεί όσος χρόνος χρειάζεται σε όσους δεν έχουν λάβει φάκελο, προκειμένου να απογραφούν ηλεκτρονικά. «Θα δοθεί μια επαρκής παράταση ώστε σε κάθε γωνία της Ελλάδος να έχει πάει φάκελος. Είναι πολύ σημαντικό όποιος θέλει να κάνει την απογραφή του ηλεκτρονικά, που είναι και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος εν μέσω πανδημίας, να το κάνει». Για όσους αρνηθούν να συμμετέχουν στην απογραφή, η επιβολή προστίμων δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αξία των δεδομένων, ως εκ τούτου δεν μπαίνει στο τραπέζι, ωστόσο ο κ. Θανόπουλος διαχώρισε τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ορισμένα άτομα υπονομεύουν την διαδικασία, παρακινώντας δημόσια και άλλους να μην απογραφούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος