Συρίγος και Μπούρας για τις φοιτητικές εστίες – Τι λένε στην ΕΡΤ για την κατάσταση στα ΑΕΙ

Array

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι τα μέλη της συμμορίας, που διακινούσαν ναρκωτικά και έκαναν ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, και συνελήφθησαν χθες στην Πανεπιστημιούπολη, είχαν για χρόνια ορμητήριο παλιές φοιτητηκές εστίες στου Ζωγράφου.

Φοιτητής που διαμένει στην Πανεπιστημιούπολη, σχολιάζοντας τη διαμονή κακοποιών στις συγκεκριμένες παλιές φοιτητικές εστίες, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για “επικίνδυνες εστίες“. “Κανείς δεν θέλει να μένει εκεί. Επίσης οι χώροι είναι κατεστραμένοι και υπό κατάρρευση. Μένει ξένος κόσμος που δεν είναι φοιτητές. Είναι γνωστό, ακούγεται ότι εκεί γίνεται διακίνηση ναρκωτικών” σημείωσε.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 τόνισε ότι πρόκειται για μια κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε την προηγούμενη δεκαετία μέσα στην συγκεκριμένη φοιτητική εστία, όπου κακοποιά στοιχεία με το πέρασμα των ετών επέβαλαν τα δικά τους θέλω μέσα στις φοιτητικές εστίες.

Όταν φτιάχνεις έναν χώρο ο οποίος είναι εκτός νόμου, όχι παράνομος, εκτός νόμου, είναι φυσιολογικό να καταλήξει σε κάτι τέτοιο. Θέτοντας μια σειρά από προσκόμματα στην αστυνομία για να λειτουργήσει εντός αυτών των χώρων καταλήξαμε στο να έχουμε μια κατάσταση, στην οποία ο άλλος μπορούσε να μπει να κάνει ό,τι θέλει. Είναι αυτό που είδαμε στην φοιτητική εστία. Η συγκεκριμένη επιχείρηση της αστυνομίας είναι η τρίτη κατά σειρά στην ίδια φοιτητική εστία” έκανε γνωστό ο κ. Συρίγος.

Πλέον οι φοιτητικές εστίες είναι υπό την επίβλεψη της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το θέμα είναι ότι αυτό που γίνεται στην πανεπιστημιακή εστία Ζωγράφου δεν είναι εικόνα πανεπιστημίου. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αυτό. Η συγκεκριμένη φοιτητική εστία βάσει του προγράμματός μας θα κλείσει στις 31 Οκτωβρίου. Θα ανακατασκευαστεί, 45 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό κόστος και στην συνέχεια θα αποδοθεί εκ νέου στους φοιτητές με όλους τους κανόνες και τις προϋποθέσεις. Με τουρνικέ για να μπαίνει μέσα μόνο αυτός που έχει δικαίωμα, με φύλαξη, με δυνατότητα όταν ο θυρωρός βλέπει κάτι περίεργο να τηλεφωνήσει στην αστυνομία” σημείωσε.

Δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε ορισμένους τομείς δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Ακόμα και η συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα περί του δήθεν ασύλου, το άσυλο είναι άσυλο ακαδημαϊκής ελευθερίας, δεν είναι άσυλο να μην μπαίνει η αστυνομία” κατέληξε.

Μπούρας: Έσπασε ένα άβατο

Από πλευράς του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε ανοίξει το θέμα των φοιτητικών εστιών, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” τόνισε ότι “έσπασε ένα άβατο”. “Ανοίξαμε το θέμα των εστιών, βρήκαμε περίπου 150 δωμάτια με αιώνιους φοιτητές ή ακατοίκητα, τα οποία χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, με επιμονή και εργασία, έχουν αποδοθεί στους φοιτητές μας. Υπήρχαν αντιδράσεις, αλλά αυτό δεν μας φοβίζει, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η εύρεση ενός δωματίου για να μένουν οι φοιτήτριες και φοιτητές που σπουδάζουν στην Πάτρα” δήλωσε.

Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν περάσει πάνω από 10 χρόνια και δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Υπήρχαν ασυνείδητοι οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τα δωμάτια τους, χωρίς να ενημερώσουν και άλλες περιπτώσεις. Με επιμονή όλα αυτά τα δωμάτια αποδόθηκαν στους φοιτητές μας” πρόσθεσε.

Ο πρύτανης διαβεβαίωσε ότι παρακολουθούνται τα θέματα της εστίας. “Σε περιπτώσεις που διαπιστωθούν παραβατικές ενέργειες υπάρχει μία κλιμάκωση και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχουν εκλείψει τα πιο πολλά προβλήματα. Αλλά ξέρετε κάθε μέρα είναι καινούργια μέρα και είμαστε εδώ με την ίδια αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος