Α. Μπίνης: Οδηγούμαστε, πολύ πιθανόν, στη λήψη νέων μέτρων – Η. Τσαγκάρης και Γ. Παπαζήσης μιλούν για την Όμικρον (video)

Για τους σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά μίλησε στην ΕΡΤ ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, αναφέροντας ότι «την Παρασκευή και το Σάββατο είχαμε 151.000 ελέγχους από όλους τους φορείς, 1.085 παραβάσεις, 446.000 € πρόστιμα και 17 περιπτώσεις καταστημάτων στα οποία υπεβλήθη κύρωση αναστολής λειτουργίας», καλώντας του πολίτες να μην παρανομούν.

Όπως δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ο συνωστισμός στα μεγάλα club και τις πίστες ήταν μεγάλος και σε ορισμένες περιπτώσεις, δυστυχώς, δεν υπήρξε έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

«Κάποιοι λίγοι επιχειρηματίες σπάνε την κύρωση και ξαναλειτουργούν» είπε ο κ. Μπίνης, προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες, σε περίπτωση τρίτης υποτροπής, να είναι μεγάλες.

Μιλώντας για τα φαινόμενα πλαστοπροσωπίας που παρατηρήθηκαν στα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο για όσους χρησιμοποιούν πιστοποιητικά εμβολιασμού τρίτων προσώπων είναι 3.000 € και εισπράττονται από τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Αναφορικά με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν διενεργούν σωστά τους ελέγχους, θέλοντας να έχουν μεγαλύτερη πληρότητα σχολίασε ότι «δεν καταλαβαίνουν ότι οδηγούμαστε στη λήψη νέων μέτρων και έτσι θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και αναθέρμανση οικονομίας με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε πολύ πιθανόν στη  νέα μέτρα. Το στοίχημα είναι να βρούμε έξω, να διασκεδάσουμε, με την τήρηση όλων των μέτρων».

Τσαγκάρης: Στα όρια της εξουθένωσης το σύστημα υγείας

Για την επιδημιολογική κατάσταση στο νοσοκομείο Αττικόν όπου εργάζεται ως Διευθυντής ΜΕΘ μίλησε στην ΕΡΤ ο Ηρακλής Τσαγκάρης, λέγοντας ότι από τις 23 κλίνες για περιστατικά Covid-19, οι 20 είναι κατειλημμένες.

«Είχαμε μια αρκετά δύσκολη εφημερία χθες», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας αποκαλύπτοντας ότι από τους είκοσι ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Αττικόν, μόνο οι δύο είναι εμβολιασμένοι.

«Καμία Αρχή δεν μπορεί να επιβάλλει οποιοδήποτε μέτρο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καθένας από εμάς δεν πρέπει να αποτελεί εστία μόλυνσης. Να καταλάβουμε τη σημασία του εμβολιασμού. Έχω δύο γυναίκες κάτω από 35 χρονών, διασωληνωμένες, σε κρίσιμη κατάσταση, δυστυχώς ανεμβολίαστες», τόνισε ο κ. Τσαγκάρης.

Μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον είπε πως είναι πιο μεταδοτική. «Και αυτό μόνο του σημαίνει πολύ μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα. Φαίνεται, επίσης, να μην προκαλεί τόση νοσηρότητα όσο προηγούμενα στελέχη, αλλά σε ένα σύστημα το οποίο βρίσκεται στα όρια της εξουθένωσης ένα τεράστιο κύμα από καινούργια περιστατικά μπορεί πιο εύκολα να έχει απίστευτα έντονες συνέπειες όσον αφορά τη θνητότητα» είπε ο κ. Τσαγκάρης και πρόσθεσε: «Είμαστε μια γερασμένη κοινωνία. Το να έχουμε ένα εξαιρετικά λοιμογόνο στέλεχος που μεταδίδεται εξαιρετικά γρήγορα, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο».

Παπαζήσης: Περιορισμένη η δράση των μονοκλωνικών έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ μίλησε για τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα κριτήρια διάθεσής τους.

«Τα συγκεκριμένα κριτήρια δεν ισχύουν μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Η ένδειξη για τα μονοκλωνικά είναι η χορήγηση μέσα σε πέντε ημέρες από την ταυτοποίηση με pcr test της λοίμωξης από άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση», δήλωσε ο κ. Παπαζήσης.

«Με τη μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αχρηστευτεί η δράση τους», προειδοποίησε ο αναπληρωτής καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος