55 χρόνια από την 21η Απριλίου 1967 – Η μαύρη επέτειος της χούντας (video)

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967 η χούντα των συνταγματαρχών κατέλαβε την εξουσία στην Αθήνα. Διακόπηκαν έτσι αφενός η δύσβατη πορεία κοινωνικής και πολιτικής φιλελευθεροποίησης που είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 60, αφετέρου η σύγκλιση της χώρας με τη δυτική Ευρώπη.

«Μια πορεία πραγματικά καθοριστική που έρχεται και ανατρέπεται από τη δικτατορία των συνταγματαρχών σε μια δική τους λογική να διατηρήσουν τη νίκη του Γράμμου, θεωρώντας ότι αυτή η νίκη, η νίκη κατά των κομμουνιστών κινδύνευε από τον εκδημοκρατισμό της ελληνικής κοινωνίας», επισημαίνει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος διευθυντής Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη.

Η τριανδία των Παπαδόπουλου, Παττακού, Μακαρέζου, αφού πρόλαβε την επερχόμενη χούντα του βασιλιά και των στρατηγών, επέβαλε ένα καθεστώς σιδηρόφραχτο και καταναγκαστικό, ένα καθεστώς βασανιστηρίων, δήθεν φιλολαϊκό και βαθιά αντικοινοβουλευτικό. Κορωνίδα της ψευδεπίγραφης χουντικής ρητορικής η αντιμετώπιση των «φαύλων Ελλήνων πολικών».

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος διευθυντής Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη, αναφέρει: «Είναι μια ψευδο-ιδεολογία, η οποία αντλεί τα κύρια χαρακτηριστικά της απ’ ό,τι συντηρητικότερο υπήρχε στην ελληνική κοινωνία».

Οι συνταγματάρχες εκμεταλλεύθηκαν τις αδυναμίες και τις αβλεψίες του πολιτικού συστήματος και στηριζόμενοι στους παρακρατικούς θεσμούς του μετεμφυλιακού κράτους κυριάρχησαν για την επόμενη επταετία.

Η αλυσίδα λαθών, παραλείψεων και εγκληματικών ενεργειών, με κορυφαία το πραξικόπημα του Ιωαννίδη κατά του Μακαρίου λίγους μήνες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οδήγησαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και στην πτώση της χούντας. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποτίει φόρο τιμής στην αντίσταση και τη μνήμη.

«Η αδιαπραγμάτευτη εγγύηση της δημοκρατίας είναι η πηγή της δύναμης του ατομικού και συλλογικού εαυτού μας»,  τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενότητα της κοινωνίας στη βάση της αλήθειας. Από τη διαρκή αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού. Και από την καθημερινή προσπάθεια να προοδεύει η Ελλάδα και να ευημερούν οι Έλληνες», έγραψε στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με θεμέλιο του Πολιτεύματος τη λαϊκή κυριαρχία διεκδικούμε την ειρήνη γύρω μας και την προκοπή εσωτερικά μέσα σε ένα ταραγμένο και δυστυχώς απειλητικό περιβάλλον», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τασούλας Πρόεδρος της Βουλής.

«Η μνήμη για το χτες της αντίστασης και της εξέγερσης είναι η μήτρα για το αύριο της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Δεν ξεχνάμε!», έγραψε στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο αγώνας για μια ποιοτική δημοκρατία, μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και κράτους δικαίου είναι διαρκής», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«H σημερινή επέτειος αποτελεί ημέρα μνήμης, αλλά και τιμής σε όσους κι όσες αντιστάθηκαν με κάθε κόστος σε αυτή, προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους», αναφέρει το ΚΚΕ.

Ο Γραμματέας του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε μήνυμά του στο τουίτερ αναφέρει: «Σήμερα, που ΝΑΤΟ & Ουάσιγκτον “ηγούνται” νέων εξορμήσεων εμείς δεν ξεχνάμε».

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά θέματα

ΣΦΕΑ: Να θυμόμαστε για να μη ξαναζήσουμε τις ίδιες μέρες και νύχτες

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και η δικτατορία του 1967 – 1974

Επίσκεψη μνήμης στο ΕΑΤ-ΕΣΑ (φωτορεπορτάζ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος