Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών- καθοριστικός ο ρόλος της covid-19 στο χώρο των εξαρτήσεων

Διαχρονικά επίκαιρη η μάστιγα των εξαρτήσεων απασχολεί όλες τις κοινωνίες  και όλους τους πολιτισμούς.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πεθαίνουν κάθε χρόνο 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι από το οινόπνευμα και περίπου  585.000 θάνατοι συνδέονται με τα ναρκωτικά. 

Συνολικά περισσότερα από 270 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως καταναλώνουν ναρκωτικά κάθε χρόνο, με την κάνναβη να έχει  188 εκατομμύρια χρήστες, αναφέρει το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Τα οπιοειδή καταναλώνονται από 53,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μήνυμα για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως: «Ό,τι και αν συμβεί, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στη μοναξιά, την αποξένωση και την αποσύνθεση των αξιών της εποχής μας, έχουμε χρέος όλες οι πνευματικές δυνάμεις της πατρίδας μας να αγκαλιάσουμε όσους πάσχουν, με τη θεραπευτική φροντίδα της αγάπης και της συμπόνιας».

Προτρέπει, μάλιστα «Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο στον αγώνα του για ζωή και δημιουργία, όλα όσα όμορφα ζούμε εμείς να τα μεταλαμπαδεύσουμε σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη».

Και καταλήγει: «Στέλνουμε λοιπόν σήμερα το μήνυμα της Χριστιανικής ελπίδας σε εκείνους που βαδίζουν με γενναιότητα το δρόμο της απεξάρτησης και τις οικογένειές τους και τους θυμίζουμε πως η εμπιστοσύνη στον Αναστημένο Χριστό έχει τη δύναμη να φωτίσει το σκοτάδι και του πιο βαθύ και σκοτεινού Άδη».

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν είναι ημέρα ενάντια στους ανθρώπους που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Δεν είναι ημέρα φόβου. Είναι ημέρα σεβασμού στην προσπάθεια των ανθρώπων να αλλάξουν τη ζωής τους και να ενσωματωθούν στην κοινωνία με τον τρόπο που οι ίδιοι θα επιλέξουν», δήλωσε ο Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά, Χρήστος Κουιμτσίδης.

Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό ας αγκαλιάσουμε τον άνθρωπο, ας δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει σε αλλαγές που θεωρεί πιο σωστές για τη ζωή του, ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματά του, κι ας ακούσουμε τη φωνή του».

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το ΚΕΘΕΑ ανακοίνωσε τον ετήσιο απολογισμό του, επισημαίνοντας ότι η επόμενη μέρα της πανδημίας σε ό,τι αφορά τις εξαρτήσεις εγείρει σημαντικές ανησυχίες.

Το 2019 το ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προσέφερε 14.556 θέσεις θεραπείας σε ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά και τις οικογένειές τους στον δρόμο, στις μονάδες του, στην κοινωνία και στις φυλακές.

Το ΚΕΘΕΑ προειδοποιεί, ότι «το επόμενο διάστημα ο COVID-19 θα συνεχίσει να επηρεάζει τις εξελίξεις στον χώρο των εξαρτήσεων, όχι μόνο με την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος αλλά και λόγω της προβλεπόμενης οικονομικής κρίσης».

Και ο ΟΚΑΝΑ διαπιστώνει αυξανόμενη προσέλευση ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης πέρα από τις παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες, όπως το αλκοόλ ή/και τα τυχερά παιχνίδια σύμφωνα με την καταγραφή  στον ετήσιο απολογισμό του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το οποίο αποτελεί μία σύμπραξη του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ με τον ΟΚΑΝΑ.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν υπηρεσίες από τα προγράμματα -υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, συμμετοχής σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής αυτοβοήθειας- έφτασε τα 2.590 διαφορετικά άτομα.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος