ΕΚ: Την χορήγηση στην Μολδαβία καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ επανέλαβε η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Να συσπειρωθούν υπέρ των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Μολδαβίας κάλεσε σήμερα τις χώρες της ΕΕ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου μίλησε η Προέδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού.

Σκιαγράφησε τον τρόπο με τον οποίο η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία είχε απηχήσεις του ταραγμένου παρελθόντος της Ευρώπης, με τις «ασύστολες αρπαγές γης, τις γεωπολιτικές κατακτήσεις και τις σφαίρες επιρροής». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πώς η Μολδαβία και οι πολίτες της ανταποκρίθηκαν στο σοκ, την αγωνία και τη δυσπιστία του πολέμου με καλοσύνη, γενναιοδωρία και συμπόνια, φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό Ουκρανών προσφύγων και παρέχοντας ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο του πολέμου, η Μολδαβία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2022 και η Πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε τη σταθερή της πεποίθηση ότι η χώρα είναι μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας.

«Γνωρίζουμε», είπε «ότι πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτές δεν είναι εύκολες αποφάσεις. Αλλά η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Μολδαβία είναι η σωστή απόφαση. Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.

Σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας, επεσήμανε ότι η Μολδαβία καταδίκασε αμέσως τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και σημείωσε πως υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας όπως κάναμε πάντα. Η Κριμαία είναι Ουκρανία. Το Ντονμπάς είναι η Ουκρανία. Το Κίεβο είναι Ουκρανία. Και θα είναι πάντα», είπε καταχειροκροτούμενη από τους ευρωβουλευτές.

Καλωσορίζοντας την πρόεδρο της Μολδαβίας, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ευχαρίστησε τον λαό της Μολδαβίας για την φιλοξενία χιλιάδων Ουκρανών, δεσμεύτηκε ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα συνεχίσει να στηρίζει πολιτικά και οικονομικά την Μολδαβία στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η Μολδαβία ανήκει στην Ευρωπαική Οικογένεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος