ΕΚ: Εθνικά και κοινοτικά μέτρα για πρόσβαση σε βασικά και καινοτόμα φάρμακα

Τις συστάσεις της για την εφαρμογή της νέας φαρμακευτικής στρατηγικής της ΕΕ και  τις επικείμενες αναθεωρήσεις του νομοθετικού πλαισίου ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις συστάσεις τονίζεται η ανάγκη για αύξηση της προσιτότήτας και της διαθεσιμότητας φαρμάκων που συνεπάγεται την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών των ελλείψεων, την αύξηση της διαφάνειας στις τιμές και τη δημόσια χρηματοδότηση, την προώθηση συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις τιμές και τη θέσπιση μέτρων για τη στήριξη μιας μεγαλύτερης παρουσίας στην αγορά γενόσημων και βιοομοειδών φαρμάκων.

Απαιτείται για αυτό, η ανάπτυξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης που θα αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, βασισμένο σε μια διαφανή και κεντρική ψηφιακή ευρωπαϊκή πλατφόρμα.

Σε αυτό προστίθεται η ανάγκη, να είναι  η παραγωγή της φαρμακοβιομηχανίας φιλική προς το περιβάλλον και ουδέτερη για το κλίμα καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες.

Ενδείκνυται παράλληλα, σύμφωνα με τις συστάσεις της επιτροπής, η δημιουργία θεραπευτικού οδηγού της ΕΕ για τα αντιμικροβιακά φάρμακα και συντονισμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με την αντιμικροβιακή αντοχή. Επιπλέον ζητούμενο αποτελεί η προώθηση των φαρμακευτικών προϊόντων «Made in Europe» ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της ΕΕ στον τομέα της παραγωγής και της προσφοράς, η ανάπτυξη επαρκούς ικανότητας για βιώσιμη παραγωγή δραστικών ουσιών, πρώτων υλών και φαρμάκων που μειώνουν την εξάρτηση από εξωτερικές πηγές, την διευκόλυνση της έναρξης μεγάλων κλινικών δοκιμών συντονισμένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την δημιουργία ενός ευρύτερου πολιτικού φαρμακευτικού φόρουμ υψηλού επιπέδου .

Οι συστάσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας του Νοεμβρίου, το αποτελέσματα της οποίας στη συνέχεια θα προωθήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής για την επικαιροποίηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ το 2022.

Υπενθυμίζεται πως 25 Νοεμβρίου 2020 και εν μέσω πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε μια φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Στόχος της να δώσει στη φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ ένα μακροπρόθεσμο όραμα: να διασφαλίσει ότι είναι ανθεκτικό στις κρίσεις και είναι βιώσιμο και να ενισχύσει τη θέση της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα για τους ασθενείς.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος