Εικόνες «αποκάλυψης» στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 1.430 νεκροί και 55.000 αγνοούμενοι – Ψάχνουν με γυμνά χέρια στα χαλάσματα για εγκλωβισμένους

Eκατόμβη νεκρών, χιλιάδες τραυματίες και ανυπολόγιστο αριθμό ανθρώπων θαμμένων στα ερείπια αφήνει πίσω του το φονικό χτύπημα των δίδυμων τρομακτικών σεισμών που ισοπέδωσαν -πριν από τρεις ημέρες- 250 κτήρια στη Βενεζουέλα.

Καθώς συμπληρώνεται το τρίτο 24ωρο από τους σεισμούς 7,2 και 7,5 βαθμών της Τετάρτης, οι διαπιστωμένοι νεκροί ξεπερνούν τους 1.400, ενώ τρομάζουν τα στοιχεία του ΟΗΕ για 55.000 αγνοούμενους και συγκλονίζουν οι εικόνες με απελπισμένους ανθρώπους να ψάχνουν με γυμνά χέρια στα χαλάσματα για εγκλωβισμένους.

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου (27/06), ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χόρχε Ροντρίγκες, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 1.430 και των τραυματιών στους 3.238. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος απολογισμών των νεκρών ήταν 920.

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη, η επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών ετοιμάζεται να αναχωρήσει για το Καράκας, μέσω Κωνσταντινούπολης, με εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό εξοπλισμό, για να συνδράμει στον εντοπισμό επιζώντων και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

(Ρεπορτάζ: Τίμος Φακαλής)

Σχετική είδηση: Βενεζουέλα: Mωρό ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, 32 ώρες μετά τους σεισμούς

Περισσότεροι από 7,6 εκατ. άνθρωποι θα επηρεαστούν από τους σεισμούς

Σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν από τους δύο σεισμούς που έπληξαν τη Βενεζουέλα, εκτίμησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Έως 6,76 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν πληγεί από τους καταστροφικούς σεισμούς που σημειώθηκαν στη Βενεζουέλα», μεταξύ αυτών δύο εκατομμύρια μονάχα στο Καράκας, επισήμανε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών, διευκρινίζοντας πως οι εκτιμήσεις του βασίζονται σε διαθέσιμα δημογραφικά δεδομένα και στην ανάλυση ζημιών.

Αυτές οι εκτιμήσεις υπογραμμίζουν «τον δυνητικά σοβαρό ανθρωπιστικό αντίκτυπο της καταστροφής», τονίζει ο ΔΟΜ.

Ολόκληρα κτήρια κατέρρευσαν στη Λα Γουάιρα, στα βόρεια περίχωρα του Καράκας, από τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,2 και 7,5 βαθμών την περασμένη Τετάρτη.

Εικόνες «αποκάλυψης» στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 1.430 νεκροί και 55.000 αγνοούμενοι – Ψάχνουν με γυμνά χέρια στα χαλάσματα για εγκλωβισμένους
Κατεστραμμένα κτήρια στη Λα Γουάιρα. (AP Photo/Matias Delacroix)

Η Βενεζουέλα υποδέχθηκε 1.600 ξένους διασώστες

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε το Σάββατο πως 1.600 μέλη ομάδων διάσωσης από ξένες χώρες έχουν φθάσει στη χώρα για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις εντοπισμού επιζώντων από τους δίδυμους φονικούς σεισμούς.

Κάτοικοι και εθελοντές στη Λα Γουάιρα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό όπου τουλάχιστον 100 κτίρια, εκ των οποίων πολλές πολυώροφες πολυκατοικίες, καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, καταγγέλλουν εδώ και ημέρες ελλείψεις σε βαρύ εξοπλισμό και μια περιορισμένη παρουσία επίσημων αξιωματούχων.

«Τις τελευταίες ώρες, η Βενεζουέλα υποδέχθηκε 17 πτήσεις που μετέφεραν περισσότερα από 1600 μέλη ομάδων διάσωσης και τις επόμενες 24 ώρες αναμένεται η άφιξη 25 επιπλέον πτήσεων», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, ο Όλιβερ Μπλάνκο.

«Ευχαριστούμε τη διεθνή κοινότητα για τη στήριξη και αλληλεγγύη της κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών αβεβαιότητας για τους πολίτες της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Μπλάνκο σε ανάρτησή του στο Χ, νωρίς σήμερα το πρωί.

Διασώστες κατευθύνονται σε περιοχές γύρω από τη Λα Γουάρια και την πρωτεύουσα Καράκας, αν και χθες σε ορισμένα σημεία δεν υπήρχε επίσημη παρουσία καθώς οικογένειες και γείτονες κατέβαλαν προσπάθειες να βρουν τους αγαπημένους τους μέσα στα συντρίμμια, σε πολλές περιπτώσεις σκάβοντας με τα χέρια τους.

Αξιωματούχοι έκλεισαν τον δρόμο μεταξύ της Λα Γουάιρα και του Καράκας χθες το βράδυ, λέγοντας πως η πυκνή κυκλοφορία εμποδίζει την ταχεία διέλευση των ασθενοφόρων και των ομάδων διάσωσης.

Πολίτες που δεν ανήκουν στις επίσημες ομάδες διάσωσης θα χρειαστούν διαπιστευτήρια για να περάσουν από τα μπλόκα και πολίτες που μίλησαν στο Ρόιτερς είπαν δεν τους επετράπη από την αστυνομία να χρησιμοποιήσουν τον κεντρικό δρόμο σήμερα το πρωί, την ώρα που σε έναν παράδρομο επικρατούσε κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως ευχαριστήσει πολίτες που μετέφεραν βοήθεια, συχνά με μοτοσυκλέτες, σε πληγέντες. Η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας πρόβαλε πλάνα με χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια, ρούχα και άλλα είδη βοήθειας που συγκέντρωσε η κυβέρνηση.

Η ηλεκτροδότηση δεν είχε επανέλθει χθες στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, στο Μορόν, όπως και στη Λα Γουάιρα, ωστόσο έχει αποκατασταθεί σε άλλα σημεία, με την πρόεδρο Ροντρίγκες να κάνει γνωστό πως το 60% της ηλεκτροδότησης έχει επανέλθει.

Αν και η κυβέρνηση λέει πως εκατοντάδες άνθρωποι αγνοούνται ή είναι παγιδευμένοι, περισσότερα από 54.000 ονόματα ανθρώπων έχουν εγγραφεί ως αγνοούμενοι σε έναν ιστότοπο που έχει δημιουργήσει η αντιπολίτευση της χώρας.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως οι άμεσες ζημίες από τους σεισμούς θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αμερικανικά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια προσγειώνονται στο Καράκας

Ένας διάδρομος προσγείωσης/απογείωσης του αεροδρομίου του Καράκας άνοιξε ξανά και δέχεται αμερικανικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, τρεις ημέρες μετά τον διπλό σεισμό που συγκλόνισε τη Βενεζουέλα.

“Σήμερα το πρωί (Σαββάτου), στο αεροδρόμιο Σιμόν Μπολιβάρ (το διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας σ.σ.), ένας από τους διαδρόμους προσγείωσης είναι ξανά σε λειτουργία και δέχεται αεροσκάφη C-17”, είδος στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους, δήλωσε υψηλοβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. “Τώρα που το αεροδρόμιο είναι ανοιχτό, θα εντείνουμε την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος