Την έναρξη του 3ου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
«Στόχος μας είναι να τερματιστεί αυτός ο αιματηρός πόλεμος, ο οποίος έχει πολύ υψηλό κόστος… Ο τελικός στόχος είναι μια εκεχειρία που θα ανοίξει τον δρόμο για την ειρήνη», δήλωσε ο κ. Φιντάν στην εναρκτήρια ομιλία του, προσθέτοντας ότι ελπίζει οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με στόχο την επίτευξη αποτελεσμάτων σχετικά με τα μνημόνια που αντάλλαξαν.
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο δήλωνε ότι οι συνομιλίες αναμένεταινα είναι «δύσκολες», υποβαθμίζοντας τις προσδοκίες για μια σημαντική πρόοδο μετά από σχεδόν τρεισήμισι χρόνια πολέμου.
Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν προηγουμένως στην τουρκική πόλη τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά κατάφεραν να συμφωνήσουν μόνο για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και σορών στρατιωτών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία «50 ημέρες» για να τερματίσει τον πόλεμο ή να αντιμετωπίσει κυρώσεις, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένο να συμβιβαστεί στις απαιτήσεις του.
«Κανείς δεν περιμένει έναν εύκολο δρόμο», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για τις προσδοκίες του από τις συνομιλίες.
«Θα είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε.
Η Ουκρανία δήλωσε ότι ελπίζει οι δύο χώρες να συζητήσουν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και να θέσουν τις βάσεις για μια συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμρ Πούτιν.
«Όλα θα εξαρτηθούν από το αν η Ρωσία σταματήσει να εκφράζεται με τελεσίγραφα και υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση», δήλωσε πηγή της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο AFP.
«Αυτό θα καθορίσει αν μπορούν να επιτευχθούν αποτελέσματα σε αυτή τη συνάντηση», πρόσθεσε η πηγή.
Ωστόσο, η Μόσχα έχει δηλώσει ότι απαιτείται πολλή δουλειά πριν ακόμη ξεκινήσουν οι συζητήσεις για πιθανές συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, οι οποίοι συναντήθηκαν για τελευταία φορά το 2019.
Οι δύο πλευρές έχουν ριζικά διαφορετικές θέσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Η Ρωσία έχει καλέσει την Ουκρανία να αποσυρθεί από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Μόσχα λέει ότι προσάρτησε τον Σεπτέμβριο του 2022, ένα αίτημα που το Κίεβο έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτο.
Η Ουκρανία έχει αποκλείσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τα εδάφη μέχρι να επιτευχθεί εκεχειρία και δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας για τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος