Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει τη Γροιλανδία και τη Δανία όταν χρειαστεί και δεν θα δεχτεί παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ανεξάρτητα από το πού συμβαίνουν, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Αντόνιο Κόστα.
«Όσον αφορά τη Γροιλανδία, επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η Γροιλανδία ανήκει στον λαό της. Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για τη Δανία και τη Γροιλανδία χωρίς τη Δανία ή χωρίς τη Γροιλανδία», ανέφερε ο Κόστα σε ομιλία του με αφορμή την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.
«Έχουν την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες ότι επιθυμεί να αποκτήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας, καθώς υποστηρίζει ότι το νησί είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική των ΗΠΑ και ισχυρίζεται ότι η Δανία δεν έχει κάνει αρκετά για να το προστατεύσει.
Ο Κόστα δήλωσε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μια εποχή που η διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες δέχεται επιθέσεις και κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντισταθούν σε αυτές τις εξελίξεις.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να δεχτεί παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είτε μιλάμε για την Κύπρο, είτε για τη Λατινική Αμερική, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία ή τη Γάζα», είπε ο Κόστα.
«Η Ευρώπη θα παραμείνει σταθερή και αταλάντευτη υπερασπίστρια του διεθνούς δικαίου και της πολυμέρειας».
Πηγή: Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος