Δωρεάν 60.000 εισιτήρια σιδηροδρομικών μετακινήσεων σε νέους 18 έως 20 ετών για να ανακαλύψουν την Ευρώπη 

Στρασβούργο: Ανταπόκριση, Κώστας Δαβάνης

Δωρεάν κάρτες-εισιτήρια σιδηροδρομικών μετακινήσεων σε 60.000 Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας 18 έως 20 ετών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας DiscoverEU θα διατίθενται από σήμερα 12 Οκτωβρίου έως και στις 26 Οκτωβρίου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας πως οι κάρτες δωρεάν μετακινήσεων θα διατίθενται ύστερα από την υποβολή αιτήσεων για την ταξιδιωτική περίοδο του 2022, που έχει ανακηρυχθεί ως το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας.

Έτσι στον πρώτο ουσιαστικά γύρο υποβολής αιτήσεων μπορούν να συμμετάσχουν νέες και νέοι από την Ευρώπη που γεννήθηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου 2001 και 31ης Δεκεμβρίου 2003. Κατ’ εξαίρεση, οι νέες και νέοι ηλικίας 19 και 20 ετών μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση, καθώς ο γύρος συμμετοχής τους αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων 

Τα άτομα που θα επιλεγούν θα μπορούν να ταξιδέψουν από Μάρτιο 2022 και έως τον Φεβρουάριο 2023 για διάστημα έως 30 ημερών. Καθώς όμως η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει άγνωστη, θα προσφέρονται σε όλους τους ταξιδιώτες ευέλικτες κρατήσεις μέσω νέας κινητής ταξιδιωτικής κάρτας έτσι ώστε η ημερομηνία αναχώρησης να μπορεί να τροποποιηθεί μέχρι την ώρα αναχώρησης. Οι κινητές ταξιδιωτικές κάρτες θα ισχύουν για ένα έτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβουλεύει παράλληλα όλους τους υποψήφιους ταξιδιώτες και τις ταξιδιώτισσες να ελέγχουν στην ιστοσελίδα του  ReopenEU τους πιθανούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι νέες και οι νέοι με ειδικές ανάγκες παροτρύνονται  ιδιαίτερα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα βιώσιμου τουρισμού DiscoverEU με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ανακοινώθηκε να τους  παράσχει πληροφορίες και συμβουλές, καλύπτοντας τα έξοδα ειδικής βοήθειας, όπως π.χ. για συνοδό, σκύλο-οδηγό κ.λπ.

Τα ταξίδια 

Οι επιτυχόντες και οι επιτυχούσες θα μπορούν να ταξιδέψουν είτε μόνοι είτε σε ομάδες μέχρι πέντε ατόμων τα οποία θα βρίσκονται εντός του επιλέξιμου ηλικιακού φάσματος. Για να ενισχυθούν τα βιώσιμα ταξίδια, και με τον τρόπο αυτόν να υποστηριχθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στο DiscoverEU θα ταξιδέψουν κατά κύριο λόγο σιδηροδρομικώς.

Ωστόσο, για να υπάρχει ευρεία πρόσβαση σε ολόκληρη την ήπειρο, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλα μέσα μεταφοράς, όπως λεωφορεία ή πλοία ή, κατ’ εξαίρεση, αεροπλάνα. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί και η δυνατότητα συμμετοχής νέων ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά. Σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ χορηγείται ορισμένος αριθμός ταξιδιωτικών καρτών με βάση τον πληθυσμό του, ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ς ανακοινώσεις έρχονται σε συνέχεια και των απαιτήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον βιώσιμο τουρισμό και τον αναπροσδιορισμό των μετακινήσεων και των μεταφορών που πρέπει να μετατραπούν σε «πράσινες», ώστε να προσεγγιστούν οι στόχοι για το περιβάλλον. Μάλιστα μόλις πριν από 48ώρες ολοκληρώθηκε η εκστρατεία ευαισθητοποίησης με το τρένο Connecting Europe Express που ολοκλήρωσε την διαδρομή, αφού πρώτα διήλθε μέσα σε 45 ημέρες από 120 ευρωπαϊκές πόλεις. 

Οι ανακοινώσεις Μαργαρίτη Σχοινά 

«Τους τελευταίους 18 μήνες, σε ένα πραγματικό πνεύμα αλληλεγγύης, οι νέες και οι νέοι, έχουν θυσιάσει πολύτιμες και καθοριστικές στιγμές της ζωής και της νιότης τους. Γι’ αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που με τις 60.000 κάρτες σιδηροδρομικών μετακινήσεων η Επιτροπή προωθεί την κινητικότητα στην Ευρώπη, ενώ αυτή η ώθηση της ευρωπαϊκής κινητικότητας και των ευκαιριών θα ενισχυθεί περαιτέρω από το πρόγραμμα Erasmus+ και πολλές ακόμη πρωτοβουλίες για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας το 2022 τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, τόνισε ότι «ο νέος γύρος του DiscoverEU θα δώσει σε 60.000 νέες και νέους την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον πλούτο της ηπείρου μας (…) παρέχοντας στα νεαρά άτομα νέες ευκαιρίες να ταξιδέψουν με τρένο, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να εξακολουθήσουν να μαθαίνουν, να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους και να γνωρίσουν Ευρωπαίους συμπολίτες τους κατά τη διάρκεια του σιδηροδρομικού ταξιδιού τους».

Η μοναδική εμπειρία  

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την πρωτοβουλία DiscoverEU τον Ιούνιο του 2018, κατόπιν πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει ενταχθεί επίσημα στο νέο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027.

Το DiscoverEU συνδέει χιλιάδες νέες και νέους, οικοδομώντας μια κοινότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά την περίοδο 2018-2019, 350.000 υποψήφιες και υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση για συνολικά 70.000 ταξιδιωτικές κάρτες: Το 66 % των υποψηφίων ταξίδεψε για πρώτη φορά σιδηροδρομικώς εκτός της χώρας διαμονής του. Για πολλά από τα άτομα ήταν επίσης η πρώτη φορά που ταξίδεψαν χωρίς γονείς ή ενήλικους συνοδούς και η πλειονότητα ανέφερε ότι έγινε πιο ανεξάρτητη. Η εμπειρία τους, τους έκανε να κατανοήσουν καλύτερα τους άλλους πολιτισμούς και την ευρωπαϊκή ιστορία. Επίσης, βελτίωσε τις δεξιότητές τους στις ξένες γλώσσες. Τα δύο τρίτα των ατόμων που συμμετείχαν είπαν ότι δεν θα ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ταξιδιωτική τους κάρτα χωρίς το DiscoverEU.

Η διαδικασία του Κουΐζ  

Για να υποβάλουν αίτηση, τα επιλέξιμα άτομα πρέπει να απαντήσουν σε ένα κουίζ πολλαπλών επιλογών με ερωτήσεις γενικών γνώσεων γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ που απευθύνονται στη νεολαία. Σε μια πρόσθετη ερώτηση καλούνται να προβούν σε εκτίμηση του αριθμού των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση σε αυτόν τον γύρο. Όσο πιο κοντά θα είναι η εκτίμηση στη σωστή απάντηση, τόσο περισσότερους βαθμούς θα λάβει ο εκάστοτε αιτών ή αιτούσα. Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να κατατάξει τους αιτούντες και τις αιτούσες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος