Δικαστήριο στην Αλβανία ξεκίνησε τη Δευτέρα τη δίκη για κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ηγείται του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος.
Η δίκη του 80χρονου Μπερίσα διεξάγεται στο Ειδικό Δικαστήριο για Υποθέσεις Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, το οποίο εξετάζει υποθέσεις που αφορούν ανώτατους αξιωματούχους και πολιτικούς. Στο εδώλιο κάθονται επίσης ο γαμπρός του και τρία ακόμα άτομα.
Δίκη-ορόσημο για τον Σαλί Μπερίσα & Πολιτικό Περιβάλλον
Τον Οκτώβριο του 2023, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα εναντίον του Μπερίσα για κατάχρηση εξουσίας, καθώς φέρεται να βοήθησε τον γαμπρό του, Τζαμάρμπερ Μαλτέζι, να ιδιωτικοποιήσει δημόσια γη προκειμένου να κατασκευάσει 17 πολυκατοικίες στα Τίρανα.
Τον Σεπτέμβριο του 2024 απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά σε σχέση με την εν λόγω αγοραπωλησία ακινήτου. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, τις οποίες περιγράφει ως πολιτική δίωξη με εντολή του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Τη Δευτέρα, ο Μπερίσα παρουσιάστηκε στην εισαγγελία, όπως είναι υποχρεωμένος κάθε δύο εβδομάδες, αλλά δεν πήγε στο δικαστήριο, όπου εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του.
«Η παρουσία μου ή όχι καθορίζεται από τους δικηγόρους μου και φυσικά σύμφωνα με τον νόμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Πρόκειται για μια διαδικασία όπου οι δικηγόροι μου θα παρουσιάσουν τις θέσεις μας.»
Διεθνείς κυρώσεις και ευρωπαϊκές φιλοδοξίες
Ο Μπερίσα υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2013 και ως πρόεδρος από το 1992 έως το 1997. Επανεξελέγη βουλευτής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 2024.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2021 και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο του 2022 απαγόρευσαν την είσοδο στον Μπερίσα και σε στενά συγγενικά του πρόσωπα λόγω φερόμενης εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς.
Η διαφθορά παραμένει ένα από τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν την Αλβανία από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990.
Εκτός από τον Μπερίσα, και ο πρώην πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, καθώς και άλλα μέλη του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, έχουν επίσης συλληφθεί ή τελούν υπό έρευνα για κατηγορίες διαφθοράς. Όλοι αρνούνται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για πολιτικά υποκινούμενες διώξεις και κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαφθορά.
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, τα Τίρανα ξεκίνησαν πλήρεις διαπραγματεύσεις ένταξης με τις Βρυξέλλες, με στόχο την ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα κράτους δικαίου, λειτουργίας δημοκρατικών θεσμών και καταπολέμησης της διαφθοράς. Σύμφωνα με τον Ράμα, στόχος της Αλβανίας είναι η ένταξη στην ΕΕ έως το 2030.
Πηγή: The Associated Press | Μετάφραση: Κονδυλία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος