Financial Times: «Πότε η χρεοκοπία δεν είναι χρεοκοπία»;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ στο άρθρο 5 του καταστατικού του προβλέπει την αθέτηση πληρωμών, αλλά αποφεύγει τον όρο χρεοκοπία έστω κι αν κατά τον αρθρογράφο οι δύο όροι είναι συνώνυμοι. Οι Financial Times, επισημαίνουν ότι «εάν το 70% των μελών του ΔΝΤ ενέκρινε αίτημα της Ελλάδας για περίοδο χάριτος θα μπορούσε να αποτραπεί το χειρότερο».
Wall Street Journal: «Οι συνέπειες αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα»
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η «αθέτηση αποπληρωμής της δόσης του 1,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα θα τοποθετήσει αυτόματα τη χώρα στη λίστα των παραβατών του ΔΝΤ, μαζί με τους Αφγανούς Ταλιμπάν». Ενώ, για το ΔΝΤ θα είναι η χειρότερη κρίση αξιοπιστίας στα 70 χρόνια ιστορίας του, καταλήγει η Wall Street Journal.
Reuters: «Για την Ελλάδα θα είναι πιο εύκολο να κλείσει από το να ανοίξει τις Τράπεζες».
Όπως προβλέπει το διεθνές πρακτορείο, «εάν ο Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να στεγνώσουν, η κρατικοποίηση και ο διαμελισμός του τραπεζικού συστήματος θα είναι το σενάριο υψηλού πολιτικού κινδύνου για τον Αλέξη Τσίπρα», σύμφωνα με το Reuters.
Guardian: «Πέντε σημεία που κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας»
«Σημείο 1, η διορία πληρωμής της δόσης 1,6δις. Σημείο 2 η εκπνοή ή η αιφνιδιαστική παράταση της διορίας. Σημείο 3 η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημείο 4, το δημοψήφισμα και τέλος, η Δευτέρα 6 Ιουλίου με τις ελληνικές τράπεζες ανοικτές ή κλειστές», συνοψίζει ο Guardian.
Ο Νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Joseph Stiglitz, σε άλλο άρθρο της Guardian, τονίζει ότι με το δεδομένο ότι «όλα τα δάνεια του ΔΝΤ αντί για την Ελλάδα καταλήγουν στις γερμανικές και άλλες ξένες Τράπεζες, θα ψήφιζε μάλλον όχι στο δημοψήφισμα, ως επιλογή που υπόσχεται στην Ελλάδα λιγότερη ευημερία αλλά περισσότερη ελπίδα».
Die Welt: «Η Αθήνα δεν θα πληρώσει εγκαίρως»
Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται τον Αλέξη Τσίπρα και τη φράση «θα πληρώσουμε όταν σταματήσουν να μας πνίγουν».
Der Tagesspiegel: «Οι γερμανικές τράπεζες είναι προετοιμασμένες για αθέτηση πληρωμών από Ελλάδα».
Handelsblatt: «Επιδεινώνεται η κατάσταση»
Υπό το άγαλμα της Αθηνάς, όπως δείχνει και στο πρωτοσέλιδο η γερμανική εφημερίδα, «οι Έλληνες διαδηλώνουν, ενώ η αθέτηση πληρωμών προς ΔΝΤ και η αναταραχή στις Τράπεζες συνιστούν δραματική επιδείνωση σύμφωνα με το δημοσίευμα».
Le Monde: «O Τσίπρας θέλει συντριπτικό όχι ως διαπραγματευτικό χαρτί»
Η γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι: «Με 17.000 Ελληνες να διαδηλώνουν, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά μαζική εντολή για να αντιμετωπίσει τους πιστωτές».
L’Express: «Δικαιούται η Γαλλία να αισιοδοξεί»;
Το σενάριο για ντόμινο στην ευρωζώνη επικαλείται η εφημερίδα L’Express , εν αναμονή της επιβεβαίωσης για αθέτηση πληρωμών από Ελλάδα προς το ΔΝΤ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος