Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια της Γαλλίας 9-13 Ιουνίου

Από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου 2025, Η Γαλλία θα συνδιοργανώσει στη Νίκαια, από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου 2025, με την Κόστα Ρίκα, την τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς (UNOC3), μετά τη Λισαβόνα το 2022 και τη Νέα Υόρκη το 2017. Η 3η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς θα συγκεντρώσει στη Νίκαια αρχηγούς κρατών, επικεφαλής διεθνών οργανισμών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτές, πανεπιστήμια και επιστήμονες, καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Η Διάσκεψη φιλοδοξεί να καταλήξει σε μια Πολιτική Διακήρυξη – τη Nice Ocean Action Declaration – που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα και μηχανισμούς παρακολούθησης της προόδου.

Ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμενων Εθνών για τους Ωκεανούς στη Νίκαια η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα διοργάνωσε, την Τρίτη 3 Ιουνίου στην Γαλλική Κατοικία, μια συζήτηση με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, ερευνητών και πολιτικών προσώπων με θέμα τις προκλήσεις που σχετίζονται με την προστασία των ωκεανών – καθώς και τον ρόλο των 2 χωρών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα Laurence Auer, η Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς & Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Ισιδώρα Αυγερινοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Δρ. Πέτρος Βαρελίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών Αριστομένης Καραγεώργης, και ο Διευθυντής Τεχνολογίας & Καινοτομίας της Bureau Veritas Group, Βασίλειος Διμουλάς .

Παρατίθενται τα βασικά σημεία της ομιλίας της Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα, κας Laurence Auer: “Για αυτό το κρίσιμο γεγονός, περίπου 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συγκεντρωθούν στη Νίκαια, καθώς και δεκάδες χιλιάδες ερευνητές, επιστήμονες, οικονομικοί παράγοντες, ακτιβιστές και πολίτες από όλο τον κόσμο. Αυτή η κρίσιμη συνάντηση για την προστασία των ωκεανών θα διαρθρωθεί γύρω από τρεις κύριους πυλώνες:

i) την εφαρμογή διεθνών δεσμεύσεων για την προστασία των ωκεανών, ii) την κινητοποίηση νέων οικονομικών μέσων, iii) την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης.

Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια της Γαλλίας 9-13 Ιουνίου

Όσον αφορά τις σημαντικές διεθνείς διαπραγματεύσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη η Πρεσβειρα ανέφερε ορισμένες από τις κύριες προτεραιότητές για τη Νίκαια:

Ανοιχτή θάλασσα: μια συνθήκη για την προστασία της ανοιχτής θάλασσας (η λεγόμενη «BBNJ») ολοκληρώθηκε το 2023 και υπογράφηκε από 110 κράτη έκτοτε. Για να τεθεί σε ισχύ, απαιτούνται 60 επικυρώσεις. Μέχρι σήμερα, 29 κράτη έχουν καταθέσει τα έγγραφα επικύρωσής τους, αλλά αρκετές δεκάδες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εσωτερικών διαδικασιών. Η έναρξη ισχύος της συνθήκης παραμένει ένας από τους κύριους στόχους της διάσκεψης. Υπό αυτή την έννοια χαιρέτισε θερμά την επικύρωση της Συνθήκης από την Ελλάδα στις αρχές Μαΐου, μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που το έπραξαν μαζί με τη Γαλλία.

Βιώσιμη αλιεία: στο συνέδριο θα συζητηθούν διάφορα ζητήματα, είτε πρόκειται για τη σημασία της αλιείας ως αναπόσπαστου μέρους της επισιτιστικής κυριαρχίας, είτε για την ανάγκη τερματισμού της υπεραλίευσης, είτε για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Αρκετές διεθνείς συμφωνίες, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ή του FAO, πρόκειται να τεθούν σύντομα σε ισχύ και θα καταστούν απαραίτητα εργαλεία.

Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές: ο στόχος που συμφωνήθηκε στο Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ είναι η προστασία του 30% της επιφάνειας των ωκεανών έως το 2030. Δυστυχώς, απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό – τώρα βρισκόμαστε περίπου στο 8,5%. Θέλουμε να επωφεληθούμε από τη συλλογική προσπάθεια της Νίκαιας για να φτάσουμε στο 12% ή ακόμα και στο 15%, αν είναι δυνατόν. Και εδώ, η δέσμευση της Ελλάδας θα είναι απαραίτητη, ειδικά επειδή ο Πρωθυπουργός θα συμπροεδρεύσει της επιτροπής που είναι αφιερωμένη στην προστασία των οικοσυστημάτων.

Απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των θαλάσσιων μεταφορών: μια σημαντική συμφωνία επιτεύχθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, με στόχο την επίτευξη του στόχου της ουδετερότητας του άνθρακα γύρω στο 2050. Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στη σωστή χώρα για να μιλήσουμε για τις προκλήσεις αλλά και για τις ευκαιρίες που συνεπάγεται αυτή η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Ρύπανση από πλαστικά: οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. Στόχος μας θα είναι επομένως να κινητοποιήσουμε τις πιο φιλόδοξες χώρες για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά, έτσι ώστε η επόμενη διαπραγματευτική σύνοδος, αυτό το καλοκαίρι στη Γενεύη, να μπορέσει πραγματικά να προωθήσει τα πράγματα.

Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: γνωρίζουμε πλέον ξεκάθαρα τη σχέση κλίματος-ωκεανού και το ζήτημα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα αντιμετωπιστεί στη Νίκαια, ιδίως μέσω της δημιουργίας ενός συνασπισμού τοπικών αιρετών αντιπροσώπων από περιοχές που επηρεάζονται ή θα επηρεαστούν από αυτό το φαινόμενο.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, ο στόχος στη Νίκαια θα είναι η εξεύρεση και η κινητοποίηση νέων πηγών χρηματοδότησης. Ο ΟΟΣΑ επιτελεί σημαντικό έργο σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης της γαλάζιας οικονομίας και θα πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση στο Μονακό λίγο πριν από την έναρξη του UNOC για το θέμα αυτό.

Τέλος, ο τρίτος και τελευταίος άξονας – αλλά όχι ο λιγότερο σημαντικός – αφορά την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης, η οποία είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση των φαινομένων που εμπλέκονται και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο και τις προσδοκίες από την επικείμενη UNOC-3, η οποία συνδιοργανώνεται από τη Γαλλία και την Κόστα Ρίκα και στοχεύει στην επιτάχυνση της εφαρμογής του Στόχου 14 της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ: «Ζωή κάτω από το νερό».

Όπως τόνισε, η Διάσκεψη αποτελεί κομβικό σημείο για την παγκόσμια κοινότητα, ώστε να ενισχυθούν οι συνεργασίες, να γεφυρωθούν τα χρηματοδοτικά κενά και να προωθηθούν καινοτόμες λύσεις για τη διατήρηση και βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών και οικονομικών δεσμεύσεων, ώστε να καλυφθεί το σημαντικό χρηματοδοτικό χάσμα που παρατηρείται στον τομέα της προστασίας των ωκεανών.

Το κενό αυτό, που σήμερα υπολογίζεται σε περισσότερα από 175 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2023, καθιστά αναγκαία την κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων.

Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια της Γαλλίας 9-13 Ιουνίου

Παράλληλα, η κα Αυγερινοπούλου ανέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης καινοτόμων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, και των νέων ταμείων που δημιουργούνται μέσα από συνεργασίες κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, τραπεζικών ιδρυμάτων, ερευνητικών φορέων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ιδίως στο πλαίσιο της νέας συμβάσεως για την προστασία των θαλάσσιων περιοχών πέρας της εθνικής δικαιοδοσίας. .Ιδιαίτερα σημαντική θεωρήθηκε και η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Μέσα από δράσεις όπως το «Let’s Be Nice to the Ocean» και το «A Call to All Voices of the Ocean», διασφαλίζεται η ένταξη των φωνών των τοπικών και παράκτιων κοινοτήτων, των ιθαγενών πληθυσμών, των μικρών αλιευτικών συνεταιρισμών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στη διαμόρφωση του Nice Ocean Action Plan.

Η ομιλήτρια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχει ενεργά έχοντας ηγετικό ρόλο, στον παγκόσμιο διάλογο για τη θαλάσσια πολιτική, προωθώντας θέματα ζωτικής σημασίας, όπως η ασφάλεια στην θάλασσα, και σημαντικά περιβαλλοντικά εργαλεία για την βιοποικιλότητα, όπως οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, ενώ με πρωτοβουλία του η Ελλάδα είναι από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που κύρωσε την νέα συμφωνία του ΟΗΕ για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητα πέραν των εθνικών χωρικών υδάτων (BBNJ Agreement).

Επισήμανε δε την ανάγκη για την επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης και την θέση σε εφαρμογή της .Η κα Αυγερινοπούλου έκλεισε την ομιλία της με τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, ως ναυτική δύναμη και χώρα με εκτεταμένη θαλάσσια επικράτεια, προτίθεται να ενισχύσει τη συμμετοχή της σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την προστασία των ωκεανών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Τέλος σημείωσε, «η προστασία των ωκεανών είναι υπόθεση όλων μας και απαιτεί παγκόσμια συνεργασία, καινοτομία και κοινό όραμα για το μέλλον του πλανήτη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος