Ζιμπάμπουε: Σχεδιάζει μια νέα πόλη αποκλειστικά για δισεκατομμυριούχους

Οι πολιτικοί ηγέτες της Ζιμπάμπουε απ’ ότι φαίνεται έχουν έτοιμη μια «θεραπεία» για την κατεστραμμένη πρωτεύουσα της χώρας, τη Χαράρε.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Ζιμπάμπουε απ’ ότι φαίνεται έχουν έτοιμη μια «θεραπεία» για την κατεστραμμένη πρωτεύουσα της χώρας, τη Χαράρε. Η συγκεκριμένη πόλη είναι ιδιαίτερα φτωχή και υπερπλήρη με περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια κατοίκους  που ζουν μόνιμα εκεί. Έτσι, για να δοθεί μια νέα «ζωή» στη Ζιμπάμπουε, στο όρος Χάμπντεν (Hampden), 17 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, σχεδιάζεται υπερδομή  επένδυσης 60 δισ. Δολαρίων. 

Οι αρχές της χώρας θέλουν να χτίσουν εκεί ένα νέο «Ντουμπάι», μεταφέροντας το εθνικό κοινοβούλιο, τα κεντρικά γραφεία της κεντρικής τράπεζας, τα ανώτερα και ανώτατα δικαστήρια, το χρηματιστήριο, το προεδρικό μέγαρο και 250 πολυτελείς βίλες στο όρος Hampden. 

Το έργο υποστηρίζεται από τον Shaji Ul Mulk, έναν ινδό δισεκατομμυριούχο που έχει ήδη επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό. Τουλάχιστον 30 από τις 250 πολυτελείς βίλες που θα κατασκευαστούν στην πρώτη φάση του έργου έχουν ήδη αγοραστεί από δισεκατομμυριούχους που σχεδιάζουν να μετακομίσουν μόλις ολοκληρωθεί το έργο. Η τιμή τους είναι περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. 

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, η πόλη του κυβερνοχώρου θα καλύπτει έκταση 2,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και θα στεγάζει έναν από τους ψηλότερους πύργους στην Αφρική. 

Την ίδια ώρα στην πρωτεύουσα Χαράρε η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τα σκουπίδια μαζεύονται σπάνια, το ρεύμα είναι ελάχιστο  και πολλές γειτονιές δεν έχουν καλή παροχή νερού εδώ και χρόνια. 

Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία του νομίσματος της Ζιμπάμπουε έχει πέσει, τα επιτόκια είναι τα υψηλότερα στον κόσμο και ο ετήσιος πληθωρισμός είναι 244%. 

Παρά τα προβλήματα της Ζιμπάμπουε, η Zim Cyber City που χτίζεται στο όρος Hampden έχει προσελκύσει την προσοχή της Κίνας, η οποία έχει αναλάβει να κατασκευάσει δωρεάν το νέο κτίριο της Βουλής, δωρίζοντας το στη χώρα. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ποιες είναι οι προθέσεις της για το μέλλον. 

 Ζιμπάμπουε: Σχεδιάζει μια νέα πόλη αποκλειστικά για δισεκατομμυριούχους

Πηγή: Abcnews.al 

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος