Ζελένσκι: «Θα σκοτώνεστε ένας ένας» όσο θα βρίσκεται στην εξουσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Array

«Θα σκοτώνεστε ένας ένας» όσο θα βρίσκεται στην εξουσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν που διέταξε την εισβολή κατά της Ουκρανίας, προειδοποίησε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στους Ρώσους και ειδικότερα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Οσο εσείς όλοι δεν λύνετε το πρόβλημα εκείνου που ξεκίνησε τα πάντα, που εξαπέλυσε αυτόν τον παράλογο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θα σκοτώνεστε ένας ένας, θα γίνεστε αποδιοπομπαίοι τράγοι, διότι δεν παραδέχεστε ότι αυτός ο πόλεμος αποτελεί ιστορικό σφάλμα για την Ρωσία», δήλωσε κατά το καθημερινό του μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός, που ελέγχει πλέον την στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν, θα ανακαταλάβει «την επόμενη εβδομάδα» και άλλες πόλεις της περιοχής του Ντονέτσκ, την οποία η Μόσχα προσάρτησε χθες.

«Κατά την διάρκεια της εβδομάδας, νέες ουκρανικές σημαίες κυμάτισαν στο Ντονμπάς», όπου βρίσκεται και την επαρχία του Ντονέτσκ, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος. «Θα υπάρξουν κι’ άλλες την επόμενη εβδομάδα».

Το Βερολίνο στέλνει στο Κίεβο το IRIS-T

Στο μέτωπο της ενίσχυσης του ουκρανικού στρατού η  γερμανίδα υπουργός Αμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ, κατά την διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής της στην Οδησσό, ανακοίνωσε ότι θα στείλει το πρώτο από τα τέσσερα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T στην Ουκρανία τις προσεχείς ημέρες για να την βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιθέσεων των drone.

Την ώρα που ηχούσαν οι σειρήνες επάνω από το λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, η Κριστίν Λάμπρεχτ είχε συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό της Ολέξιι Ρέζνικοφ σε υπόγειο καταφύγιο.

«Σε λίγες ημέρες θα στείλουμε το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T. Είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για την άμυνα κατά των drone», είπε.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ουκρανία δέχεται πληθώρα επιθέσεων από καμικάζι drone ιρανικής κατασκευής, με κόστος ανθρώπινες ζωές και καταστροφές υποδομών.

Για τα σχέδια του Βερολίνου να στείλει το σύστημα IRIS-T στην Ουκρανία είχε γίνει αρχικά λόγος τον Μάιο.

Το IRIS-T, σύστημα εδάφους – αέρος κοστίζει 150 εκατομμύρια ευρώ και κατατάσσεται μεταξύ των πλέον προηγμένων στον κόσμο. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι εξοπλισμένες με το IRIS-T.

Προηγουμένως, κατά την επίσκεψή της στην Μολδαβία, η Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε κατά την συνάντησή με τον μολδαβό ομόλογό της Ανατόλιε Νοσάτιι ότι οι απειλές της Ρωσίας για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων δεν πρέπει να αποτρέψει τις δυτικές χώρες από το να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να παραλύσουν», είπε.

Η Γερμανία δέχεται πιέσεις να εντείνει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και με την αποστολή επιθετικών όπλων, όπως σύγχρονα άρματα μάχης τα οποία έχει ανάγκη το Κίεβο για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Βερολίνο επιμένει ότι τέτοιες κινήσεις «θα κλιμακώσουν την κατάσταση« και επισημαίνει ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει μέχρι στιγμής στείλει στην Ουκρανία πιο σύγχρονα τανκς από εκείνα που διέθεταν στο στοκ τους οι χώρες που ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος