Ζελένσκι στη Γερμανία: Συνάντηση με Σολτς και «Βραβείο Καρλομάγνου»

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα το απόγευμα τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι επισκέπτεται αυτό το Σαββατοκύριακο τη Γερμανία. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν αναφέρθηκαν, ωστόσο, στο Βερολίνο έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο κυβερνητικό «τετράγωνο» και το ξενοδοχείο που θα καταλύσει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αύριο Κυριακή 14.05 ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα υποδεχτεί τον πρόεδρο Ζελένσκι με στρατιωτικές τιμές στην Καγκελαρία. Μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών, ο Ουκρανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Άαχεν, προκειμένου να παραλάβει στο όνομα του ουκρανικού λαού το «Βραβείο Καρλομάγνου», που απονέμεται σε προσωπικότητες για την προσφορά τους στην ευρωπαϊκή ιδέα.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στο Βερολίνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ έχει ήδη επισκεφθεί άλλες πρωτεύουσες, Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες.

Στην επίσκεψή του στη Γερμανία, ο πρόεδρος Ζελένσκι αναμένεται να θέσει μετ΄επιτάσεως το θέμα της μεγαλύτερης υποστήριξης της Ουκρανίας με περισσότερα και αποτελεσματικότερα όπλα στον πόλεμο κατά των Ρώσων εισβολέων. Η Γερμανία προσέφερε μέχρι στιγμής στην Ουκρανία οπλικά συστήματα αξίας 2,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σήμερα ανακοίνωσε ένα πρόσθετο πακέτο δισεκατομμυρίων οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Για το Βερολίνο, κόκκινη γραμμή παραμένει η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι το θέμα «δεν συζητείται επί του παρόντος», σε αντίθεση με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Μεγάλη Βρετανία που πιέζουν και θεωρούν θέμα χρόνου την αποστολή και αεροσκαφών.

Από την αρχή του πολέμου το Φεβρουάριο του 2022, οι σχέσεις Βερολίνου – Κιέβου πέρασαν σοβαρή δοκιμασία. Σολτς και Ζελένσκι συναντήθηκαν μόλις δύο φορές διά ζώσης. Η πρώτη επίσκεψη του Σολτς στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ενώ είχαν ήδη επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα αρκετοί κορυφαίοι πολιτικοί από όλον τον κόσμο.

Είχε προηγηθεί διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου εξαιτίας του πρώην πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ, ο οποίος κατηγορούσε τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για υπερβολική «κατανόηση» απέναντι στη Ρωσία και τον καγκελάριο Σολτς για εξαιρετικά διστακτική στάση στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Όταν Σταϊνμάιερ θέλησε να επισκεφθεί το Κίεβο, αλλά η πρόσκλησή του ανακλήθηκε, γεγονός που οδήγησε και τον Σολτς να αναβάλει αρχικά τη δική του επίσκεψη στο Κίεβο, ο Μέλνικ τον ειρωνευόταν τότε ότι «κρατάει μούτρα».

Στο διάστημα που μεσολάβησε αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις. Σ΄αυτό συνέβαλε και η ανάληψη του γερμανικού υπουργείου Άμυνας από τον σοσιαλδημοκράτη, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος ακολουθεί καθαρή στάση για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας «με στόχο την νίκη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης». Ο Πιστόριους συνέβαλε επίσης στην επιτάχυνση της παράδοσης γερμανικών τεθωρακισμένων «Leopard» στην Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος