Ζελένσκι: Πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για να απελευθερωθούν τα ουκρανικά λιμάνια από τον ρωσικό αποκλεισμό

Η Ουκρανία εμπλέκεται σε «πολύπλοκες διαπραγματεύσεις» για να απελευθερωθούν τα λιμάνια της από τον ρωσικό αποκλεισμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Προειδοποίησε ότι η παγκόσμια κρίση σιτηρών θα διαρκέσει όσο ο «αποικιακός πόλεμος» της Ρωσίας.

«Διεξάγουμε πολύπλοκες, πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις για να ξεμπλοκάρουμε τα ουκρανικά λιμάνια μας. Αλλά δεν υπάρχει ακόμη πρόοδος. Γι’ αυτό η παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται αυτός ο αποικιοκρατικός πόλεμος», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στην Αφρικανική Ένωση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι η Αφρική είναι «όμηρος» του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της τις επόμενες ημέρες, καθώς το Κίεβο αναμένει την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν θα χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Η προειδοποίηση Ζελένσκι έρχεται την ώρα που μαίνονται σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία, με το Σεβεροντονέτσκ να βρίσκεται στο επίκεντρο ανηλεών βομβαρδισμών.

Οι Ρώσοι κατηγόρησαν το Κίεβο ότι έπληξε εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν στην Οδησσό.

Εν τω μεταξύ, σε μία προσπάθεια να διαρρήξει τους εναπομείναντες πολιτιστικούς δεσμούς με τη Μόσχα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε δύο νομοσχέδια τα οποία προβλέπουν αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία ρωσικών βιβλίων αλλά και στη μετάδοση ρωσικής μουσικής.

Πηγές: ΕΡΤ, Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος