Ζελένσκι: Η Ουκρανία «βοήθησε τη Δύση να βρει ξανά τον εαυτό της»

Array

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακήρυξε τη χώρα του «παγκόσμιο ηγέτη» σε ομιλία του σήμερα (28/12) στο κοινοβούλιο, λέγοντας στους βουλευτές να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στη ρωσική εισβολή και επαινώντας τους Ουκρανούς που βοήθησαν τη Δύση «να ξαναβρεί τον εαυτό της».

Ο Ζελένσκι, σε μια ετήσια ομιλία που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών λόγω του πολέμου με τη Ρωσία, είπε ότι η στρατιωτική αντίσταση της Ουκρανίας ενάντια στο Κρεμλίνο έχει αναζωογονήσει την πίστη σε αξίες σε όλο τον κόσμο.

«Χάρη στην ενότητά μας πετύχαμε αυτό που σχεδόν κανείς στον κόσμο δεν πίστευε. Σχεδόν κανείς – εκτός από εμάς», είπε στους βουλευτές, στο υπουργικό του συμβούλιο, σε άλλους ανώτερους αξιωματούχους και σε ανώτατους στρατιωτικούς.

«Τα εθνικά μας χρώματα είναι σήμερα ένα διεθνές σύμβολο θάρρους και μη υποταγής σε όλον τον κόσμο», ανέφερε στην 45λεπτη ομιλία.

Ο 44χρονος Ουκρανός ηγέτης εκφώνησε την ομιλία του, μιλώντας με την χαρακτηριστική βραχνή φωνή του από το βήμα της Βουλής, της Βερχόβνα Ράντα, φορώντας ένα απλό μαύρο φούτερ, καθώς οι βουλευτές περιστασιακά χειροκροτούσαν.

Η ομιλία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο, που τώρα βρίσκεται στον 11ο μήνα του, αλλά ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος και την ανοικοδομήση ενός ισχυρού κράτους. Ευχαριστώντας τους δυτικούς εταίρους για τις προμήθειες όπλων, ο Ζελένσκι σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία θα δημιουργήσει μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία που «θα είναι μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Ο Ζελένσκι συμπλήρωσε στην ομιλία του ότι η Ουκρανία εξασφάλισε την απελευθέρωση 1.456 αιχμαλώτων πολέμου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σε μια σειρά ανταλλαγής κρατουμένων με τη Μόσχα.

Η Ρωσία θεωρείται ότι κρατά χιλιάδες Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, αλλά τα ακριβή στοιχεία δεν είναι γνωστά.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η ουκρανική πολεμική προσπάθεια βοήθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνασπιστεί. Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Η Ουκρανία έγινε ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες», είπε.

«Επί περισσότερους από 10 μήνες φέτος, τους βοηθήσαμε όλους. Βοηθήσαμε τη Δύση να ξαναβρεί τον εαυτό της, να επιστρέψει στην παγκόσμια αρένα και να νιώσει πόσο επικρατεί η Δύση. Κανείς στη Δύση δεν φοβάται ούτε θα φοβηθεί τη Ρωσία», κατέληξε ο Ζελένσκι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος