Zελένσκι: Η φετινή συγκομιδή της Ουκρανίας μπορεί να είναι η μισή λόγω του πολέμου

Mειωμένη κατά το ήμισυ αναμένεται να είναι φέτος η συγκομιδή της Ουκρανίας σε σιτηρά λόγω της ρωσικής εισβολής στη χώρα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ο βασικός μας στόχος –να αποτρέψουμε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή», ανέφερε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter, στα αγγλικά, σημειώνοντας ότι και πάλι βρίσκεται τρόπος για να μεταφερθούν τα σιτηρά από εναλλακτικές οδούς.

Η Ουκρανία, από τους βασικότερους προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να παραδώσει τα προϊόντα της σε αγοραστές λόγω του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Στις 22 Ιουλίου υπογράφηκε συμφωνία, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, που προβλέπει την ασφαλή διέλευση πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από τρία λιμάνια της νότιας Ουκρανίας.

Eνδεικτικό των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί αγρότες είναι ότι αναγκάζονται να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα για το φόβο των πυροβολισμών και των οβίδων από τον ρωσικό στρατό, όπως φαίνεται και σε βίντεο που δημοσίευσε το Reuters.

Nεκρός ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες

Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες ουκρανικές γεωργικές εταιρείες, της Nibulon, ο Ολεκσέι Βαντατούρσκι και η σύζυγός του σκοτώθηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό στην περιοχή Μικολάιφ, δήλωσε σήμερα Κυριακή (31/7) ο τοπικός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ.

Ο κυβερνήτης δήλωσε στο Telegram ότι το ζευγάρι σκοτώθηκε στο σπίτι του στην πόλη Μικολάιφ, η οποία βομβαρδίστηκε τη νύχτα και το πρωί της Κυριακής.

Η Nibulon, η οποία έχει την έδρα της στο Μικολάιφ, ειδικεύεται στην παραγωγή και εξαγωγή σιτηρών, κριθαριού και αραβόσιτου και διαθέτει δικό της στόλο και ναυπηγείο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος