Ζ. Μπορέλ: Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας ήταν μία βάρβαρη αφύπνιση για όλους μας

Array

«Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας ήταν μία βάρβαρη αφύπνιση για όλους μας» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει με νίκη της Ρωσίας , την κατάληψη της Ουκρανίας και την μετατροπή της (Ουκρανίας) σε μία χώρα όπως η Λευκορωσία. Πρέπει να συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε για να υπερασπίζονται τον εαυτό τους».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε επίσης αναφορά στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας σχεδόν πέντε εβδομάδες πριν από την ρωσική εισβολή και το «δραματικό αίτημα» που δέχτηκε.

«Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος , τον Ιανουάριο επισκέφθηκα την πρώτη γραμμή στο Ντόνμπας, αρχές Ιανουαρίου, περίπου πέντε εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου. Θυμάμαι ότι μετά την επίσκεψή μου είχα συνάντηση με τον Ουκρανό Πρωθυπουργό, ήταν ήδη πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα προχωρούσε σε επίθεση. Και μου είπε, κοίτα: Ξέρω ότι όταν η Ρωσία θα μας επιτεθεί, όταν εισβάλλει δε θα έρθετε να μας στηρίξετε με τα στρατεύματά σας. Δεν περιμένουμε Ευρωπαίους στρατιώτες να έρθουν και να πολεμήσουν στο πλευρό μας , αλλά τουλάχιστον θα θέλαμε από εσάς να μας στηρίξετε στρατιωτικά και να μας παρέχετε τον οπλισμό που θα χρειαζόμαστε για να την υπεράσπισή μας» σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ και προσέθεσε ότι « ήταν ένα δραματικό αίτημα που ερχόταν από κάποιον που ήταν ήδη πεπεισμένος ότι σε μερικές ημέρες ο λαός του θα πολεμούσε και η χώρα τους θα βομβαρδιζόταν. Προσπάθησα να τον πείσω ότι οι Ευρωπαίοι θα τον στήριζαν, κάτι το οποίο κάνουν».

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος