Ζ. Μπορέλ: Η ΕΕ εξετάζει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Array

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την τελευταία κλιμάκωση της παράνομης, απρόκλητης και αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και προσθέτει ότι η ΕΕ θα αποφασίσει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατόν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της Ε.Ε., ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει ότι οι αναφορές στα πυρηνικά όπλα δεν κλονίζουν την αποφασιστικότητα και την ενότητα της Ε.Ε. να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και προσθέτει ότι η Ε.Ε. επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει περαιτέρω την ανθεκτικότητα των Ανατολικών Εταίρων και των Δυτικών Βαλκανίων.
Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζουν να απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και παγκοσμίως και έχουν σοβαρές παγκόσμιες συνέπειες με τη μορφή αυξημένης επισιτιστικής ανασφάλειας και αύξησης των τιμών της ενέργειας». Επιπροσθέτως, επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της E.E. προς τη Ρωσία να σεβαστεί τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να ανατρέψει «τα παράνομα σχέδια».

Σημειώνεται ότι «παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας προς τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση κατά της Ουκρανίας, η ρωσική ηγεσία αποφάσισε, δυστυχώς, διαφορετικά. Στις 21 Σεπτεμβρίου, η Ρωσία επέλεξε έναν δρόμο αντιπαράθεσης ανακοινώνοντας μερική κινητοποίηση στη Ρωσία, υποστηρίζοντας τη διοργάνωση παράνομων «δημοψηφισμάτων» στα ουκρανικά εδάφη που σήμερα κατέχονται από τη Ρωσία και απειλώντας εκ νέου με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής».

«Η Ρωσία, η πολιτική της ηγεσία και όλοι όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση αυτών των «δημοψηφισμάτων» καθώς και σε άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Ουκρανία θα λογοδοτήσουν και θα ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατό σε συντονισμό με τους εταίρους μας.

Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ αυτές τις περιοχές ως μέρος της Ουκρανίας και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την προσπάθεια της Ουκρανίας να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα όσο χρειαστεί» τονίζεται.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος