Υπουργός Άμυνας Ουκρανίας: Είμαστε «de facto» μέλος του ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει γίνει de facto μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ καθώς οι δυτικές χώρες, που προηγουμένως ανησυχούσαν ότι η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα θεωρούνταν από τη Ρωσία ως κλιμάκωση της έντασης, αλλάζουν των «τρόπο σκέψης».

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ρεζνίκοφ είπε ότι είναι σίγουρος ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει τα όπλα που αναζητούσε εδώ και πολύ καιρό, συμπεριλαμβανομένων τανκς και μαχητικών αεροσκαφών, επειδή φαίνεται ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις στην άνοιξη, αναφέρει το Tanjug.

«Η Ουκρανία ως χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έγιναν μέλος του ΝΑΤΟ. De facto, όχι de jure, δηλαδή βάσει νόμου. Γι’ αυτό έχουμε όπλα και ξέρουμε να τα χρησιμοποιούμε», είπε.

Για χρόνια, η Ουκρανία επιδιώκει να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε ως απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ πιέζει για γρήγορη ένταξη, αλλά δεν είναι σαφές εάν η πλήρης ένταξη θα είναι κάτι που θα εξετάσουν σοβαρά τα μέλη του ΝΑΤΟ ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου, παρά τις δεσμεύσεις υποστήριξης.

«Γιατί θα ήταν αμφιλεγόμενο να πούμε ότι η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ; Είναι αλήθεια. Είναι γεγονός. Είμαι σίγουρος ότι στο εγγύς μέλλον, de jure, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Ρέζνικοφ.

Ωστόσο, δεν επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προετοιμάζει άλλη μια εισβολή από τη Λευκορωσία, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας.

«Μια μετακίνηση από το βορρά θα χρειαζόταν πολύ χρόνο και η Ρωσία δεν έχει τους πόρους για αυτό», είπε ο Ρέζνικοφ.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Politika.rs

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος