Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Το χρονικό της αναζήτησης και ο ρόλος των ντετέκτιβ του διαδικτύου

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναφέρονται ως αγνοούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Είναι σπάνιο όμως μια περίπτωση να τραβήξει την προσοχή του κοινού – και να κινητοποιήσει τόσο κόσμο να αναλάβει δράση – στον βαθμό που έχει συμβεί με την εξαφάνιση της Gabrielle Petito.

Τον Ιούλιο, η Γκάμπι Πετίτο, 22 ετών, ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη για ένα ταξίδι που θα διαρκούσε τρεις μήνες, με σκοπό να διασχίσουν όλη τη χώρα με τον 23χρονο αρραβωνιαστικό της, Μπράιαν Λόντρι (Brian Laundrie). Καθώς κινούνταν δυτικά με ένα λευκό βανάκι Ford, δημοσίευαν φωτογραφίες και βίντεο από το ταξίδι τους στο Instagram και το YouTube.

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Το χρονικό της αναζήτησης και ο ρόλος των ντετέκτιβ του διαδικτύου

Την 1η Σεπτεμβρίου, ο Λόντρι επέστρεψε μόνος του από το ταξίδι. Δέκα μέρες αργότερα, η οικογένεια της Γκάμπι Πετίτο ανέφερε την εξαφάνισή της.

Η υπόθεση έχει απασχολήσει όλη τη χώρα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της δημοσιότητας που πήρε από ανθρώπους που την παρακολουθούν να ξεδιπλώνεται στα κοινωνικά μέσα. Την κάθε νέα εξέλιξη ακολουθούσε ένας χείμαρρος από επεξηγηματικές αναρτήσεις και βίντεο από ερασιτέχνες ντετέκτιβ στο TikTok, το Instagram και το Twitter, οι οποίοι είδαν τον αριθμό των ακολουθων τους να εκτοξεύεται. Οι θεωρίες συζητούνται και καταρρίπτονται. Και ένα ζευγάρι influencer ίσως βοήθησε στον εντοπισμό των λειψάνων της κ. Πετίτο.

Η 28χρονη Πάρις Κάμπελ, κωμικός και συγγραφέας, ανέβασε την υπόθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν το ενδιαφέρον για αυτήν ήταν στα σπάργανα. Είχε διαβάσει για την εξαφάνιση της Πετίτο στην Daily Mail στις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είχε δει πολλά για την ιστορία στα κοινωνικά μέσα.

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Το χρονικό της αναζήτησης και ο ρόλος των ντετέκτιβ του διαδικτύου
@AP Photo/Amber Baesler

Όντας η ίδια νέα μητέρα, ένιωσε την υποχρέωση να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της (με περίπου 150.000 ακόλουθους στο TikTok εκείνη τη στιγμή) για να προσπαθήσει να επανενώσει τους γονείς της Γκάμπι με την κόρη τους.

Στο πρώτο της TikTok για την Πετίτο παρουσίασε την αφίσα «Αγνοούμενης» που είχε δει σε ένα άρθρο σχετικά με την εξαφάνιση της νεαρής γυναίκας, προσκαλώντας τους ακολούθους της σε δράση. «Βγάλτε το φωτογραφία, μοιραστείτε το», λέει η Κάμπελ στο βίντεο. «Αυτό το κορίτσι εξακολουθεί να αγνοείται».

Τις επόμενες ημέρες, η Κάμπελ δημοσίευσε περίπου 40 βίντεο, συμπεριλαμβανομένων ειδησεογραφικών ενημερώσεων και αναλύσεων των ροών Instagram της Πετίτο και του Λόντρι.

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Το χρονικό της αναζήτησης και ο ρόλος των ντετέκτιβ του διαδικτύουΈνας σχολιαστής, που αυτοπροσδιορίστηκε ως ξάδερφος της αγνοούμενης, έγραψε ότι η οικογένεια Πετίτο εκτιμούσε την προσοχή που είχε δώσει στην υπόθεση και ήλπιζε ότι θα συνεχίσει.

Από όταν έμαθε ότι την παρακολουθούσε και η οικογένεια της Γκάμπι, η Κάμπελ ένιωσε το βάρος της ευθύνης και αποφάσισε να προσέχει ακόμα περισσότερο την ακρίβεια όσων δημοσιεύει. «Θέλω να βεβαιωθώ ότι δημοσιεύω ακριβείς πληροφορίες και σέβομαι».Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Το χρονικό της αναζήτησης και ο ρόλος των ντετέκτιβ του διαδικτύου

Αναζητώντας την Γκάμπι Πετίτο

Στις 11 Σεπτεμβρίου, η οικογένεια της Γκάμπι Πετίτο ανέφερε την εξαφάνισή της. Φερόταν να έχει εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια ενός road trip με τον αρραβωνιαστικό της, Brian Laundrie. Τα λείψανά της βρέθηκαν στο Wyoming στις 19 Σεπτεμβρίου.

Η υπόθεση τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον των Kyle και η Jenn Bethune, που ζουν σε λεωφορείο με τα τρία τους παιδιά και τα τέσσερα σκυλιά τους εδώ και δύο χρόνια, ταξιδεύουν στη χώρα και αναρτούν βίντεο στο YouTube και το Instagram.

Το Σάββατο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ένας φίλος επικοινώνησε μαζί τους, με τις πληροφορίες ότι το ζευγάρι Πετίτο – Λόντρι μπορεί να βρισκόταν στο Εθνικό Δάσος Bridger-Teton, στο οποίο βρίσκονταν και οι ίδιοι.

Η κυρία Bethune «πήδηξε από το κρεβάτι», όπως είπε ο σύζυγός της σε μια συνέντευξη και άρχισε να ξαναβλέπει το βίντεο που είχε τραβήξει όσο βρίσκονταν στο Wyoming.

Το ζευγάρι θυμήθηκε ότι είχε δει ένα λευκό βαν και χτένισε τα πλάνα του για να δει αν φαινόταν κάπου. Και όντως το βρήκαν.

Η κυρία Bethune κάλεσε το F.B.I. για να τους ειδοποιήσει για την ανακάλυψή τους. Το άτομο με το οποίο μίλησε την παρέπεμψε σε έναν ιστότοπο όπου μοιράζονταν πληροφορίες σχετικά με την αγνοούμενη. Ανέβασαν το βίντεο εκεί και το πρόσθεσαν επίσης στην αρχή ενός βίντεο που είχαν προγραμματίσει να αναρτήσουν εκείνο το πρωί.

«Γνωρίζουμε τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο κύριος Bethune.

Το βίντεο έγινε viral και η κυρία Bethune έλαβε ένα αίτημα για να μιλήσει στο τηλέφωνο με τη μητέρα της Petito, Nichole Schmidt. Οι δύο γυναίκες συνδέθηκαν λόγω μιας κοινής απώλειας: Την ημέρα που το ζευγάρι βρήκε το βίντεο που έδειχνε το βαν της Πετίτο, θα ήταν τα 17α γενέθλια του Ethan Roeder, του γιου της κυρίας Bethune, που είχε πεθάνει σε τροχαίο σε οικογενειακό ταξίδι.

«Είχαν μια τεράστια κουβέντα από καρδιάς ως μαμά προς μαμά», είπε ο κύριος Bethune, «και έκλαψαν πολύ μαζί».

Την Κυριακή, μετά από έρευνα στην οποία συμμετείχαν ερευνητές της Υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου, των τοπικών αρχών και του F.B.I., ανθρώπινα λείψανα που ταίριαζαν με το προφίλ της Γκάμπι Πετίτο βρέθηκαν κοντά στο σημείο όπου φαινόταν το βαν στο βίντεο.

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Το χρονικό της αναζήτησης και ο ρόλος των ντετέκτιβ του διαδικτύου
@AP Photo/Amber Baesler

Ο Mark Lewis, συγγραφέας και σκηνοθέτης της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix «Don’t F ** k With Cats», στο οποίο δύο ερασιτέχνες ντετέκτιβ χρησιμοποιούσαν το Facebook και άλλους ιστότοπους τη δεκαετία του 2010 για να λύσουν ένα μυστήριο, λέει πως «αυτή η ιδέα του διαδικτύου και της εγρήγορσης στο διαδίκτυο» δεν είναι κάτι καινούργιο.

«Από την ασφάλεια του σαλονιού σου, μπορείς να κάνεις εκπληκτικά πράγματα όσον αφορά την έρευνα και τον εντοπισμό», είπε. «Και πολλοί, πολλοί άνθρωποι όντως κάνουν».

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Το χρονικό της αναζήτησης και ο ρόλος των ντετέκτιβ του διαδικτύου

Η Haley Toumaian, 24χρονη αναλύτρια δεδομένων που ζει έξω από το Λος Άντζελες, είναι μία από αυτές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άρχισε να ηχογραφεί ένα podcast αληθινού εγκλήματος που ονομάζεται “Inhuman” με έναν από τους φίλους της.

Ενδιαφέρθηκε για την Γκάμπι Πετίτο λόγω των ομοιοτήτων τους – νέες γυναίκες, ενεργές στα κοινωνικά μέσα, αρραβωνιασμένες – και άρχισε να δημοσιεύει για την περίπτωσή της στο TikTok.

Σχεδόν με κάθε νέα εξέλιξη, ενημέρωνε τους ακόλουθούς της. Όταν βρισκόταν στο αυτοκίνητο καθοδόν για τον γάμο ενός φίλου το περασμένο Σαββατοκύριακο, η αστυνομία στη Φλόριντα δημοσίευσε ένα tweet με πληροφορίες που διέψευδαν μια φήμη που είχε αναφέρει η ίδια σε ένα TikTok νωρίτερα την ίδια μέρα.

Θεώρησε λοιπόν ότι έπρεπε να διορθώσει το λάθος της δημοσιεύοντας ένα νέο βίντεο αμέσως. «Δεν είναι αισθητικά ευχάριστο», είπε για το βίντεο από το αυτοκίνητο, «αλλά ήθελα να το βγάλω εκεί πριν από το γάμο, επειδή δεν επρόκειτο να χρησιμοποιήσω το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της τελετής».

Το σύνδρομο της λευκής γυναίκας που αγνοείται

Εκτός από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υπόθεση έχει λάβει μεγάλη κάλυψη ​​από πολλά μέσα ενημέρωσης. Το όνομα της Πετίτο αναφέρθηκε δεκάδες φορές στο CNN την Κυριακή, την ημέρα που τα ανθρώπινα λείψανα ανακαλύφθηκαν στο Εθνικό Δάσος Μπρίτζερ-Τέτον στο Γουαϊόμινγκ. Οι New York Times δημοσίευσαν μια έκτακτη είδηση ​​και μια ζωντανή ενημέρωση. Το Fox News εξέδωσε πολλές ειδοποιήσεις ειδήσεων τις τελευταίες ημέρες.


Ο Martin G. Reynolds, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Maynard for Journalism Education, δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από τη δυσανάλογη προσοχή των ειδησεογραφικών μέσων στις αγνοούμενες λευκές γυναίκες, ένα επίκεντρο που είπε ότι συνδυάζεται με την ανταγωνιστική κάλυψη. Σε μια δημοσιογραφική διάσκεψη το 2004, η παρουσιάστρια ειδήσεων του PBS Gwen Ifill είχε περιγράψει χαρακτηριστικά αυτό το φαινόμενο ως «το σύνδρομο της λευκής γυναίκας που αγνοείται».


Τα δημογραφικά στοιχεία της βιομηχανίας είναι ένας μεγάλος παράγοντας, εξηγεί ο κ. Reynolds.

«Οι εφημερίδες μας δεν αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της χώρας», δηλώνει. «Μέχρι να το διορθώσει η δημοσιογραφία, θα συνεχίσουμε να χάνουμε την επαφή με το κοινό που αντικατοπτρίζει το μέλλον».

Το διαδικτυακό ενδιαφέρον για την υπόθεση Πετίτο ώθησε επίσης τους συντάκτες ειδήσεων να παρακολουθούν στενά την ιστορία της.


«Η δημοσιογραφία γενικά τείνει να είναι αντιδραστική και αν δούμε κάτι να εκτινάσσεται σε μία από αυτές τις πλατφόρμες, θα πέσουμε όλοι επάνω του», λέει ο κ. Ρέινολντς.

Ο Alvin Williams, οικοδεσπότης του “Affirmative Murder“, ενός podcast που εστιάζει σε αληθινά εγκλήματα με θύματα μέλη μειονοτήτων, υπογραμμίζει επίσης την αδικία…

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Το χρονικό της αναζήτησης και ο ρόλος των ντετέκτιβ του διαδικτύου
@North Port Police Department via AP

«Είμαι απίστευτα χαρούμενος που υπάρχει όλη αυτή η κινητοποίηση για να βρεθεί», δήλωσε ο 29χρονος Γουίλιαμς σε συνέντευξή του την Κυριακή λίγο πριν ανακοινώσουν οι αρχές ότι είχαν βρει ένα πτώμα που πιθανόν να ήταν της Γκάμπι Πετίτο, «αλλά υπάρχει μια προφανής δυσανάλογη εστίαση στην ιστορία της», είπε.

«Μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι του “Ω, γιατί ήταν vlogger” και όλα αυτά, αλλά μπορούμε επίσης να δούμε ότι είναι Gen Z, ξανθιά, μικροκαμωμένη κοπέλα και αυτό είναι που φέρνει τα κλικ», πρόσθεσε ο Γουίλιαμς.

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Το χρονικό της αναζήτησης και ο ρόλος των ντετέκτιβ του διαδικτύου

Σημείωσε ότι στο Ουαϊόμινγκ, την ίδια πολιτεία όπου βρέθηκε η Πετίτο, 710 αυτόχθονες εξαφανίστηκαν μεταξύ 2011 και 2020, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου του Ουαϊόμινγκ.

«Είμαστε επιλεκτικοί με την ανθρωπιά που βλέπουμε στους άλλους», είπε ο Γουίλιαμς.

Αν και συμφωνεί ότι η αφήγηση αληθινών εγκλημάτων έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις λευκές γυναίκες, η Haley Toumaian βλέπει κάτι διαφορετικό στην περίπτωση της Πετίτο. «Νομίζω ότι ο κόσμος ασχολείται πολύ με αυτό γιατί συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο και επειδή μπορεί να ακολουθήσει πολλές από τις ενδείξεις που άφησαν η Γκάμπι και ο Μπράιαν στα κοινωνικά μέσα», λέει.

Ένα podcast αληθινού εγκλήματος, το “Crime Junkie“, έσπευσε να κυκλοφορήσει ένα ειδικό επεισόδιο την Κυριακή σχετικά με την υπόθεση Πετίτο. «Αυτό δεν είναι ένα τακτικά προγραμματισμένο επεισόδιο», είπε η παρουσιάστρια, Ashley Flowers, στους ακροατές, εξηγώντας ότι η εκπομπή επικεντρώθηκε «για πρώτη φορά» σε «μια ιστορία την ώρα που εκτυλίσσεται».

«Σε σχεδόν τέσσερα χρόνια που κάνω αυτήν την εκπομπή, δεν σας έχω δει ποτέ, αλλά πραγματικά ποτέ, σε τέτοια φρενίτιδα όπως τώρα», είπε. «Μας έχετε πλημμυρίσει με email. Μας έχετε βομβαρδίσει με προσωπικά μηνύματα».

Τη Δευτέρα, το επεισόδιο ήταν το πέμπτο πιο δημοφιλές στα podcast του Spotify και το Νο 1 στα Apple Podcasts.

Πηγή: New York Times, AP, ΕΡΤ, Twitter, Instagram

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος