Υποχωρούν οι Ουκρανοί από το Σεβεροντονέτσκ – Αδύνατη η απομάκρυνση 10.000 αμάχων

Την ώρα που ο πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποιεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν από τον αποκλεισμό των λιμανιών, ο ουκρανικός στρατός υποχωρεί στο Σεβεροντονέτσκ, με χιλιάδες αμάχους να μην μπορούν να απομακρυνθούν. Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι άνοιξε χερσαία οδός στην Κριμαία για ανθρώπους και εμπορεύματα, ενώ οι Βρετανοί πρώην μαχητές του ουκρανικού στρατού που συνελήφθησαν από τον ρωσικό στρατό καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Ειδικότερα, δικαστήριο της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ καταδίκασε σε θάνατο δύο Βρετανούς και ένας Μαροκινό, που συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Οι Βρετανοί ΑΪντίν Ασλίν και Σον Πίνερ και ο Μαροκινός Σααουντούν Μπραχίμ κατηγορούνται ενεργούσαν ως μισθοφόροι. Και οι δύο Βρετανοί είναι μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αιχμάλωτοι πολέμου που δικαιούνται ασυλία.

Είχαν συλληφθεί στα μέσα Απριλίου στη Μαριούπολη. Τότε μέσω της ρωσικής τηλεόρασης ζητούσαν την ανταλλαγή τους με τον αιχμάλωτο φιλορώσο Ουκρανό πολιτικό Βίκτορ Μεντβέντσουκ.

Στα υπό ρωσική κατοχή εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, την ίδια ώρα, έχει ανοίξει η χερσαία οδός προς την Κριμαία. Εκατοντάδες χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών έχουν αποκατασταθεί, με στόχο την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανέφερε ότι η μεταφορά εμπορευμάτων προς Μαριούπολη, Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ξεκίνησε. Συνολικά έχουν αποκατασταθεί 1.200 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών. Και η κύρια οδική σύνδεση μεταξύ Κριμαίας και της υπόλοιπης Ρωσίας είναι τώρα σε λειτουργία.

Η διοίκηση που εγκατέστησαν οι Ρώσοι στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής Ζαπορίζια της Ουκρανίας σχεδιάζει την διοργάνωση δημοψηφίσματος αργότερα εντός του έτους για την ένωση της με τη Ρωσία.

Στο μέτωπο του πολέμου, οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν στα περίχωρα του Σεβεροντονέτσκ, μετά το αδιάκοπο ρωσικό σφυροκόπημα. Πλέον η απομάκρυνση 10.000 αμάχων, που παραμένουν στην πόλη, καθίσταται αδύνατη.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι τονίζει: «Είναι μία πολύ βίαιη μάχη, πολύ σκληρή, ίσως από τις δύσκολες σε αυτόν τον πόλεμο. Ουσιαστικά εδώ κρίνεται η μοίρα του Ντονμπάς».

Γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα υπόγεια.

«Μας βομβαρδίζουν μέρα νύχτα. Ο βομβαρδισμός δεν σταματάει. Μένουμε στο υπόγειο σχεδόν όλη τη μέρα» περιγράφει κάτοικος Λισιτσάνσκ.

Ο Ζελένσκι στο γκαλά του «Time»

Μιλώντας σε γκαλά του περιοδικού Time, ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποιεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν από το ρωσικό μπλόκο στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη θάλασσα.

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε το σιτάρι μας, το καλαμπόκι μας, το σπορέλαιό μας και άλλα αγαθά, που έπαιζαν σταθεροποιητικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά» αναφέρει ο ουκρανός πρόεδρος.

Την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών ζητά και ο Ιταλός Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το Κίεβο χρειάζεται εγγυήσεις.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, πάντως, λέει ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Επιμέλεια: Βάνα Κουτρουλού

Αιχμάλωτοι από το Αζοφστάλ – Oυκρανικές πηγές: «2.449 μαχητές σε κέντρο κράτησης του Ντονέτσκ»

2.449 είναι οι υπερασπιστές του Αζοφστάλ σε ρωσική αιχμαλωσία, σύμφωνα με την Ukrainska Pravda που επικαλείται πηγές της υπηρεσίας πληροφοριών. Κρατούνται σε ένα κέντρο κράτησης στην Olenivka, ένα κατεχόμενο χωριό στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Η Ουκρανία χάνει έως και εκατό νεκρούς και έχει έως και 500 τραυματίες κάθε μέρα στο μέτωπο, δήλωσε ο Υπουργός άμυνας Reznikov. Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς το Κρεμλίνο έχει ακόμα τη δύναμη να πιέσει σε ορισμένα σημεία του μετώπου, αν και υφίσταται μεγάλες απώλειες.

Έως και 100 πτώματα ανακαλύπτονται κάτω από τα ερείπια «κάθε 2 στις 5 πολυκατοικίες», στην Μαριούπολη. Την ίδια ώρα, ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να πληρώνουν στην κατεχόμενη πόλη τις συντάξεις σε ρωσικά ρούβλια, χρησιμοποιώντας μετρητά, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού δημάρχου της πόλης Μποϊτσένκο. Εγγεγραμμένοι είναι περίπου 47.000 συνταξιούχοι ενώ το ποσό που δίνεται ανέρχεται σε 2.600 γρίβνια, περίπου 88$.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υπέβαλαν αναφορές στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για περισσότερα από 1.600 εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον αμάχων. Τα κυριότερα είναι οι δολοφονίες και ο τραυματισμός αμάχων, η παρακράτηση ομήρων, οι καταστροφές κατοικιών και επιχειρήσεων.

Προσφυγικές ροές

Περισσότεροι από 4,8 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ευρώπη. Η πλειονότητα των Ουκρανών προσφύγων ζει στη γειτονική Πολωνία. Άλλη μεγάλη χώρα υποδοχής είναι η Γερμανία με 780.000 πρόσφυγες, ακολουθούμενη από την Τσεχική Δημοκρατία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Απευθείας Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδη/ Κάμερα: ΦΩΤΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ήχος: ΓΙΩΤΑ ΔΕΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος