Υπό πίεση ο Μπόρις Τζόνσον να δεχτεί 20.000 χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Eυδοξία Λυμπέρη

Χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν το δημόσιο αίτημα το Ηνωμένο Βασίλειο να δώσει άσυλο σε 20.000 Αφγανούς πολίτες. Η συλλογή υπογραφών έχει ως κύριο αίτημα το Ηνωμένο Βασίλειο «να δημιουργήσει έναν ασφαλή διάδρομο για όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν», όπως το Καθεστώς Επανεγκατάστασης των Ευάλωτων Ατόμων που υπάρχει ήδη για τους Σύριους πρόσφυγες.

Το συριακό πρόγραμμα απευθυνόταν σε γυναίκες με παιδιά, άτομα με σοβαρές ιατρικές παθήσεις και επιζώντες από βασανιστήρια. Ταυτοποιήθηκαν από την υπηρεσία προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μετά την διαφυγή τους από τη Συρία σε κέντρα προσφύγων στην Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο, στη συνέχεια ελέγχθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και να εγκατασταθούν κατόπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από το 2015 το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεχτεί 20.000 Σύριους πρόσφυγες.

Κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν το ίδιο:

«Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζητούν άμεση δέσμευση για την επανεγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 Αφγανών προσφύγων», δήλωσε η Λέιλα Μόραν, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του κόμματος.

H υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι είναι «πολύ πρόθυμη» να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα προσφύγων για γυναίκες, παιδιά και τους πιο ευάλωτους που φεύγουν από το Αφγανιστάν, παρόμοιο με το σύστημα επανεγκατάστασης της Συρίας που δημιουργήθηκε το 2015.

Την Τετάρτη, στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Μπόρις Τζόνσον θα δώσει την γενική απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Από το 2003-2020 η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχτεί 345 Αφγανούς αιτούντες άσυλο.

Σκληρή κριτική ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για «την έλλειψη ετοιμότητας του υπουργείου» εξωτερικών και για την απουσία του Ντομινίκ Ράαμπ λόγω διακοπών.

Η σκιώδης υπουργός εξωτερικών Λίζα Νάντι έκανε λόγο για αποτυχία ενώ δήλωσε: «Η ομάδα ταχείας ανάπτυξης του υπουργείου εξωτερικών (FCDO) δεν έχει ακόμη φτάσει στην Καμπούλ, αφήνοντας Βρετανούς στρατιώτες και μια μικρή διπλωματική ομάδα στο έδαφος να εργάζονται υπό απίστευτα δύσκολες συνθήκες. Αυτή η αποτυχία της ηγεσίας έθεσε σε κίνδυνο ζωές. Η κυβέρνηση έχει λίγες ώρες για να το διορθώσει αυτό».

Την Τρίτη το απόγευμα ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, ο οποίος προ ημερών θεωρήθηκε ότι ενέκρινε την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν λέγοντας ότι η ομάδα «έσπασε τις αλυσίδες της δουλείας».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευση του να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για την αποφυγή ανθρωπιστικής καταστροφής στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή».

Ο Μπόρις Τζόνσον θέλησε να κάνει σαφές ότι οποιαδήποτε αναγνώριση της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν θα γίνει σε διεθνή και όχι μονομερή βάση. Είπε ότι “οποιαδήποτε νομιμότητα οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν θα υπόκειται στην τήρηση των διεθνώς συμφωνημένων προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος