ΥΠΕΞ Κύπρου: Άνευ ουσίας η συμμετοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Array

«Δεδομένης της άρνησης των υπολοίπων κρατών – μελών να αποδεχτούν την ένταξη της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του καταστατικού, έτσι ώστε να προβλέπεται και η συμμετοχή μη αναγνωρισμένων “οντοτήτων”» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.

«Το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία προώθησε και επέλεξε να αποδεχτεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους υπό την ιδιότητα της “οντότητας” και όχι του “κράτους”, αποδεικνύει το προφανές. Ότι δηλαδή κανένα κράτος στη Διεθνή Κοινότητα, ούτε τα Τουρκογενή κράτη, δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση για την αποσχιστική οντότητα της ούτω καλούμενης “τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου”».

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, βάσει του Καταστατικού του Οργανισμού, σε αυτόν συμμετέχουν, είτε ως πλήρη μέλη, είτε με καθεστώς παρατηρητή, μόνο διεθνώς αναγνωρισμένα και κυρίαρχα κράτη.

«Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει το εν λόγω γεγονός ως νίκη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια άνευ ουσίας και περιεχομένου εξέλιξη. Με τις ενέργειές της κατάφερε να εξασφαλίσει καθεστώς παρατηρητή για το ψευδοκράτος υπό την κατηγορία των “οντοτήτων” και αυτό βέβαια υπό την αίρεση της επικύρωσης του νέου Καταστατικού από τα κράτη – μέλη του Οργανισμού.

Επισημαίνουμε με ενδιαφέρον και τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του Καζακστάν και του Υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, όπου αμφότεροι εξέφρασαν την υποστήριξή των χωρών τους στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανάγκη σεβασμού της Κυριαρχίας, της Ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Είναι προφανές ότι η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς ήταν και παραμένει ατελέσφορη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λευκωσία – Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος