Χριστούγεννα στον κόσμο με το βλέμμα σε Βηθλεέμ και Γάζα – «Θείο βρέφος σε θερμοκοιτίδα» έξω από το ναό της Γέννησης

Άδεια από προσκυνητές η Βηθλεέμ, αλλά με έντονους συμβολισμούς και μηνύματα τερματισμού της αιματοχυσίας στη Γάζα, παραμένει στο επίκεντρο της χριστουγεννιάτικης επικαιρότητας, όπως και η Ουκρανία που φέτος για πρώτη φορά συγχρονίζεται σε Χριστούγεννα την ίδια ημερομηνία με τον δυτικό κόσμο, αψηφώντας τη Μόσχα όπου τα Χριστούγεννα θα γιορταστούν στις 7 Ιανουαρίου.

«Υπάρχουν πολλοί που πεθαίνουν γι’ αυτή τη γη, είναι πολύ δύσκολο να γιορτάζεις κάτι όταν ο λαός μας πεθαίνει», είπε η Νικόλ Ναζάρ, 18χρονη φοιτήτρια, από την έρημη πλατεία Μάνγκερ της Βηθλεέμ.

Έξω από το Ναό της Γεννήσεως, βρίσκεται το θείο βρέφος μέσα σε θερμοκοιτίδα. Το δημιούργημα Παλαιστίνιας εικαστικού συμβολίζει όλα βρέφη που πέθαναν στα νοσοκομεία της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Μπροστά στη βασιλική της Γεννήσεως, φέτος δεν στήθηκε φάτνη: η Μαρία και ο Ιωσήφ αναπαριστώνται με γκρίζα αγάλματα, ανάμεσα σε συντρίμμια, πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα.  

Δεν θέλουμε κατάπαυση του πυρός. Θέλουμε τέλος στις εχθροπραξίες, τόνισε ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Πιερ Μπατίστα Πιτσαμπάλα.

ΣΥΡΙΑ: Δεήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα στη Γάζα

«Στην Παλαιστίνη, τη γενέτειρα του Ιησού Χριστού, οι άνθρωποι υποφέρουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σύρος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος του Χαλεπίου, Μορ Διονύσιος Αντουάν Σαχντά.

Η κεντρική συνοικία Azizia φιλοξενεί συνήθως μια εορταστική αγορά, ωστόσο δείχνει εικόνα ερήμωσης, αν και ο στολισμός δεν φαίνεται να λείπει από τη Δαμασκό.

Χριστούγεννα στον κόσμο με το βλέμμα σε Βηθλεέμ και Γάζα – «Θείο βρέφος σε θερμοκοιτίδα» έξω από το ναό της Γέννησης
Δαμασκός / AFP

Πορτογαλία – Ισπανία: Τεράστιες φωτιές έξω από εκκλησίες και αγώνας δρόμου

Ακολουθώντας το έθιμο, ο κόσμος ρίχνει στη φωτιά το «μαδέιρο», δηλαδή το κούτσουρο, για να ζεσταθεί ο Χριστός.

‘Εθιμο με φιλανθρωπικό χαρακτήρα είναι εδώ και χρόνια ο φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων στο κέντρο της Μαδρίτης από δρομείς ντυμένους Άγιοι Βασίληδες και ξωτικά.

Στη Βρετανία, η βασιλική οικογένεια, μέλη φιλανθρωπικών ιδρυμάτων συμμετείχαν στην Ακολουθία των Χριστουγέννων στο Αβαείο του Γουεστμίνιστερ.

Στην Ουγγαρία, σε πάρκο της Βουδαπέστης, εθελοντές διένειμαν φαγητό σε τουλάχιστον 3.000 άπορους ανθρώπους.

Κάθε χρόνο, όλο και περισσότερες οικογένειες και συνταξιούχοι μπαίνουν στην ουρά, είπε ο επικεφαλής της διοργάνωσης Σιλα Πέτερνε.

Χριστουγεννιάτικες παραλίες σε Φλόριντα και Σίδνεϊ

Στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι σερφεράδες ντύθηκαν και πάλι ‘Αη βασίληδες για τον καθιερωμένο από το 2019 έρανο υπέρ καρκινοπαθών.

Στην καρδιά του καλοκαιριού βρίσκεται η Αυστραλία και το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλέντι έγινε κι έφέτος στην παραλία Μπόντι του Σίδνει.

To ρεκόρ των Χριστουγέννων

Με δύο τόνους κρεμμύδια και άμμο ο μεγαλύτερος Άη Βασίλης κατέλαβε την παραλία Puri της Ινδίας και με το μήνυμα σωτηρίας του πλανήτη, οδήγησε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες τον δημιουργό του Sudarsan Pattnaik.

Περισσότερες εικόνες από τα Χριστούγεννα ανά τον πλανήτη, στο βίντεο του BBC.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος