Ο Λευκός Οίκος έχει ελάχιστα πράγματα να επιδείξει στο θέμα των εμπορικών συμφωνιών με δεκάδες χώρες του κόσμου, καθώς η προθεσμία που είχε θέσει ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λήγει σε λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 9 Ιουλίου. Αρχικά, ο Αμερικανός πρόεδρος καυχιόταν ότι θα εξασφάλιζε γρήγορα πολλές εμπορικές συμφωνίες, αλλά η κυβέρνησή του έχει ανακοινώσει μόλις τρεις – και οι λεπτομέρειες γύρω από αυτές είναι ελάχιστες.
Τον Μάιο, τον πρώτο πλήρη μήνα μετά την έναρξη ισχύος των δασμών που επέβαλλε ο Τραμπ, οι εξαγωγές των ΗΠΑ μειώθηκαν. Και παρόλο που η χρηματιστηριακή αγορά φτάνει σε νέα υψηλά και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, η διάθεση μεταξύ των καταναλωτών και των εταιρειών στη βορειοαμερικάνικη χώρα παραμένει απαισιόδοξη.
Τίποτα από αυτά όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί τον Τραμπ. «Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την προθεσμία της 9ης Ιουλίου για να καταλήξουν οι χώρες σε συμφωνίες — ή να αντιμετωπίσουν την επιβολή νέων δασμών. «Θα μπορούσαμε να την παρατείνουμε, θα μπορούσαμε να τη συντομεύσουμε, αν και θα ήθελα να τη συντομεύσω».
Ειδικοί στο εμπόριο, νομοθέτες, ακόμη και σύμμαχοι του Λευκού Οίκου έχουν εκφράσει απαισιόδοξες απόψεις για την προθεσμία του Ιουλίου, αμφισβητώντας κατά πόσον μια συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ σημαίνει κάτι δεδομένης της τάσης του προέδρου να χρησιμοποιεί τους δασμούς ως μοχλό πίεσης για να πετύχει τους δικούς του σκοπούς.
«Ο Τραμπ γνωρίζει ότι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της προεδρίας του είναι η συζήτηση για τους δασμούς», εκμυστηρεύτηκε στο POLITICO υπό καθεστώς ανωνυμίας ένα άτομο του περιβάλλοντος του Λευκού Οίκου, εξοικειωμένο με τις εμπορικές συνομιλίες και τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι «είναι όλα ψεύτικα. Δεν υπάρχει προθεσμία. Είναι ένα αυτοεπιβαλλόμενο ορόσημο σε αυτή τη θεατρική παράσταση».
Η ανακοίνωση του Τραμπ την περασμένη Τετάρτη για μια αρχική εμπορική συμφωνία με το Βιετνάμ ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: ενώ ο Τραμπ ανακοίνωσε στην πλατφόρμα του Truth Social νέους δασμολογικούς συντελεστές για την ασιατική χώρα, το προσχέδιο της επίσημης δήλωσης των δύο χωρών υπογραμμίζει ότι η συμφωνία παραμένει μια διαδικασία σε εξέλιξη.
Από τότε που ανακοίνωσε τα σχέδιά του για μια ιστορική κλιμάκωση των δασμών στις 2 Απριλίου – αυτό που ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε ως «Ημέρα Απελευθέρωσης» – ο Τραμπ προσπαθεί να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους στις εμπορικές συμφωνίες.
Η κυβέρνησή του φαίνεται πλήρως προσηλωμένη στους δασμούς, διατηρώντας έναν βασικό δασμό 10% σε σχεδόν κάθε εμπορικό εταίρο. Επέβαλε επίσης υψηλότερους δασμούς σε ορισμένους τομείς, όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών τους, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και την αύξηση των εσόδων.
Εν τω μεταξύ, η τριάδα των εμπορικών διαπραγματευτών του – ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ – έχουν ξεκινήσει μαραθώνιες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν πολλαπλές συμφωνίες με ξένες κυβερνήσεις, χωρίς όμως να έχουν τη δικαιοδοσία να μειώσουν σημαντικά τα νέα εμπόδια.
Το αποτέλεσμα ήταν μια περίπλοκη διαδικασία που έχει σημειώσει μικρή πρόοδο και χωρίς να προβάλλει κάποιο ορατό τέλος. Πολλές χώρες έχουν στείλει εκπροσώπους στις ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις, όμως ορισμένες δεν έχουν καταφέρει καν να εξασφαλίσουν συναντήσεις. Όμως και ξένοι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ έχουν πολλές φορές φύγει μπερδεμένοι σχετικά με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ ή αργότερα είδαν τις χώρες τους να επικρίνονται από τον Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 9ης Ιουλίου, ο Λευκός Οίκος και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Τραμπ στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το πόσο σημαντική είναι αυτή η καταληκτική ημερομηνία. Τόσο ο Μπέσεντ όσο και ο Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ ισχυρίστηκαν στο Καπιτώλιο και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις ότι ο Τραμπ πιθανότατα θα παρατείνει την προθεσμία, ακόμη και όταν ο ίδιος ο πρόεδρος απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στελέχη του Λευκού Οίκου τονίζουν κατ’ ιδίαν ότι ο Τραμπ παίρνει στα σοβαρά την προθεσμία για τους δασμούς και την επίτευξη συμφωνιών, όμως αυτό δεν θα τον εμποδίσει να επιβάλει δασμούς σε μια χώρα στο μέλλον για ζητήματα που δεν σχετίζονται με το εμπόριο, όπως έκανε με τους δασμούς φαιντανύλης στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα.
Δασμοί μέσω επιστολών
Ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου Ριοσέι Ακαζάβα επισκεπτόταν τις ΗΠΑ σχεδόν κάθε εβδομάδα τον Ιούνιο. Ωστόσο, λίγο μετά το ταξίδι του το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν πίστευε ότι η Ιαπωνία ήταν ανοιχτή στο να κλείσει συμφωνία για το ρύζι και απείλησε να τους στείλει επιστολή με τον δασμό που θα πρέπει να πληρώσουν για να εξάγουν στις ΗΠΑ – ενδεχομένως έως και 35%, υψηλότερος από τον συντελεστή 24% που επιβλήθηκε στην ασιατική χώρα στο πλαίσιο των «αμοιβαίων» δασμών που ο πρόεδρος πάγωσε τον Απρίλιο.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην αποστολή τέτοιων επιστολών σε άλλες κυβερνήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, υπονοώντας ότι έχει βαρεθεί τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και θα προτιμούσε απλώς να επιβάλει δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ενημερώνοντάς τους παράλληλα ότι τους επιτρέπεται η «τιμή» να έχουν εμπορικές συναλλαγές στις ΗΠΑ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ότι μπορεί να αρχίσει να στέλνει έως και 10 επιστολές την ημέρα, ενημερώνοντας τις χώρες «πόσα θα πληρώσουν για να κάνουν συναλλαγές με τις ΗΠΑ».
Ο Τραμπ ουσιαστικά επιδιώκει συμφωνίες
Πλήθος εμπορικών αξιωματούχων έχουν κατακλύσει την Ουάσινγκτον για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία τις τελευταίες εβδομάδες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία ο Τραμπ κάποτε κατηγόρησε για αργούς ρυθμούς στις διαπραγματεύσεις, φαίνεται πρόθυμη να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις για μια συμφωνία.
Ο Μαρκ Ντι Πλασίντο, ο οποίος εργάστηκε στο Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την απειλή των μονομερών δασμών μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. «Αλλά, στο τέλος της ημέρας, ο Τραμπ θέλει συμφωνίες», σημείωσε.
Η διαδικασία που φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί είναι το πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο που παρουσίασε η αμερικανική κυβέρνηση τον Μάιο. Αντί να καθορίσουν τις λεπτομέρειες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε συγκεκριμένους όρους σχετικά με τις αγορές αγαθών και τις δασμολογικές ποσοστώσεις και συμφώνησαν να συνεχίσουν να συζητούν ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα – όπως οι φόροι ψηφιακών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου και τα γεωργικά εμπόδια – στο μέλλον.
Πηγή: POLITICO
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος