Βρετανία: Κορυφαίοι υπουργοί ζήτησαν την παραίτηση Τζόνσον – Την επόμενη εβδομάδα η νέα πρόταση μομφής

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, καθώς διαδραματίζεται εξέγερση άνευ προηγουμένου στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος κατά του πρωθυπουργού Τζόνσον. Στη σκιά αλλεπάλληλων σκανδάλων, υπουργοί και βουλευτές παραιτήθηκαν μαζικά, εγείροντας ζήτημα ικανής και ηθικής ηγεσίας για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Αν και σε βαθιά απομόνωση, ο ίδιος αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει την εξουσία και υπόσχεται να δώσει σκληρή μάχη μέχρι τέλους για την πολιτική επιβίωσή του.

«Τσουνάμι» παραιτήσεων 

Υπουργοί, υφυπουργοί, βοηθοί υπουργών και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, παραιτήθηκαν τις τελευταίες ώρες, αποδοκιμάζοντας έτσι την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στον απόηχο ενός – αυτήν τη φορά νέου – σκανδάλου. Συνολικά, έως τώρα, έχουν παραιτηθεί 36, χάνοντας με αυτό τον τρόπο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 Αποφασισμένος να μην αποχωρήσει ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, απέρριψε σήμερα το απόγευμα (6/7) τις αυξανόμενες εκκλήσεις να παραιτηθεί έπειτα από μια σειρά παραιτήσεων υπουργών και αιτημάτων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος να αποχωρήσει.

Ερωτηθείς κατά την άφιξή του για μια προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής αν θα παραιτηθεί, ο Τζόνσον απάντησε: «Όχι, όχι, όχι».

Στην «αντεπίθεση» οι Υπουργοί

Έληξε η συζήτηση του υπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς, του υπουργου Βορείου Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις και άλλων στελεχών με τον Μπόρις Τζόνσον, για να του ζητήσουν να παραιτηθεί. Ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Νατάσα Καντζάβελου. Η παραμονή του στην πρωθυπουργία δοκιμάζεται και ίσως αναγκαστεί σε παραίτηση.

Ανάλογη θα είναι και η θέση του Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος είναι καγκελάριος λιγότερο από 24 ώρες – όπου θα πει στον πρωθυπουργό να φύγει. Πρωτοφανής «ανταρσία» εκ των έσω.

Ύστερα από σύσκεψη της επιτροπής 1922, αποφάσισαν να παραδώσουν τα ηνία της υπόθεσης στους Τόρις και να αποφασίσουν εκείνοι την πορεία του Τζόνσον.

Ο Τζόνσον σε…απομόνωση

Η πολιτική «αιμορραγία» που έχει προκληθεί από τον Βρετανό Πρωθυπουργό λέγεται ότι μπορεί να συγκριθεί μόνο με με αυτή της Τερέζας Μέι.

Το σκάνδαλο που πυροδότησε την «ανταρσία»

Πρόκειται για τον βουλευτή των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο οποίος διορίστηκε σε κυβερνητική θέση «συνδέσμου» στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι υπάρχει έρευνα σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ Παντελή Γκόνο, η επιτροπή του 1922 συνεδρίασε και αποφάσισε να μην αλλάξει τους κανόνες, οι οποίοι θα επέτρεπαν μια δεύτερη ψηφοφορία δυσπιστίας στον Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο, εάν το υπουργικό συμβούλιο κινηθεί εναντίον του, τότε ίσως και να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας την επόμενη εβδομάδα.

Το επικρατέστερο σενάριο και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Σύμφωνα με τον Παντελή Γκόνο, «εάν υποθέσουμε ότι το τέλος του Μπόρις Τζόνσον είναι προδιαγεγραμμένο, πρέπει να δούμε τι θα συμβεί απόψε στην Downing Street, αφότου ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με τους υπουργούς του».

Παράλληλα, ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη μία άλλη διαδικασία της επιτροπής 1922, η οποία συνιστά όργανο το οποίο εποπτεύει τον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Την Δευτέρα θα προβεί σε εκλογές προκειμένου να εκλεγούν νέα μέλη και στη συνέχεια τους δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουν τους κανόνες, αναφορικά με το πότε μπορεί να γίνει η πρόταση μομφής στον Τζόνσον. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος