Βρετανία: Τοπικές εκλογές με «άρωμα κορονοπάρτι»

Στις 5 Μαΐου, Βρετανοί πολίτες καλούνται να ψηφίσουν πάνω από 6.000 δημοτικούς συμβούλους σε 200 συμβούλια στην Αγγλία, την Σκωτία και την Ουαλία.

Πολλά διακυβεύονται για όλα τα μεγάλα κόμματα.

Οι Εργατικοί ελπίζουν να επωφεληθούν όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ οι Συντηρητικοί θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τις συνέπειες από το σκάνδαλο «partygate» (κορονοπάρτι) και την πρόσφατη κριτική για τον χειρισμό της κρίσης κόστους ζωής.

Ωστόσο, και τα δύο κόμματα “προσέχουν” τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, οι οποίοι σημείωσαν πρόσφατα κέρδη, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θέλει να αυξήσει τα ποσοστά του προς την υποστήριξη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Οι Συντηρητικοί κινδυνεύουν να χάσουν σχεδόν 550 έδρες σε όλη τη χώρα στις τοπικές εκλογές παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση από τότε που ο Σερ Τόνι Μπλερ ηγήθηκε των Εργατικών τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με έρευνα.

Οι Εργατικοί συμμετέχουν στις εκλογές με την ισχυρότερη δημόσια υποστήριξη με το 42 τοις εκατό να λέει ότι θα ψήφιζαν το κόμμα σε εθνικές εκλογές, με βάση τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων.

Οι Συντηρητικοί είδαν πρόσφατα μια ώθηση στις δημοσκοπήσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η επανεμφάνιση του σκανδάλου «partygate» και η κρίση του κόστους ζωής τους οδήγησαν σε πτώση στο 34%.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν ωφεληθεί ελαφρώς από την πτώση του κόμματος των Τόρις, καταγράφοντας τώρα περίπου ένα 11 τοις εκατό των ψήφων.

Υπάρχουν 32 δημοτικά συμβούλια, 7 από τα οποία κατέχονται επί του παρόντος από τους Τόρις, 3 από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, 1 χωρίς πλειοψηφικό έλεγχο και τα υπόλοιπα από τους Εργατικούς.

Ανάλυση προβλέψεων

Σύμφωνα με τον γκουρού των εκλογών Τζον Κέρτις, ακόμα κι αν η θέση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις αναπαραχθεί στις τοπικές κάλπες, αυτό δεν θα προκαλέσει, τουλάχιστον στην Αγγλία, βαριές απώλειες στους Τόρις στον έλεγχο τοπικών συμβουλίων και στις έδρες όπου κυριαρχούν αλλά αυτά δεν πάνε σε εκλογές.

Κι αυτό, γράφει ο Κέρτις στον ιστότοπο Σκότσμαν, διότι δεν ψηφίζει όλη η Αγγλία την Πέμπτη. Εκτός από το Λονδίνο που πάει στις κάλπες ολόκληρο, εκτός της πρωτεύουσας, ως επί το πλείστον, μόνο αστικά είναι τα περισσότερα συμβούλια που διεξάγουν εκλογές. Ως αποτέλεσμα, οι θέσεις των Εργατικών και όχι των Συντηρητικών είναι αυτές που διακυβεύονται περισσότερο.

Το Λονδίνο κυριαρχείται πλέον από τους Εργατικούς – το κόμμα κέρδισε το 44 τοις εκατό των ψήφων την τελευταία φορά και εξασφάλισε τον έλεγχο των 21 από τους 32 δήμους. Οι Εργατικοί θα υπερασπιστούν στο Λονδίνο 1.140 έδρες, οι Συντηρητικοί λιγότερες από 500.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος