Βρετανία: Το ποσοστό εμβολιασμών ανά χώρα, καθοριστικό για την επιλογή του ταξιδιού

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Τα ποσοστά εμβολιασμού σε άλλες χώρες θα αποτελέσουν βασικό παράγοντα για το εάν οι ταξιδιωτικοί προορισμοί, που θα επιτραπούν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα χαρακτηρίζονται “πράσινοι”, “πορτοκαλί” η “κόκκινοι” ενώ καθοριστικό παράγοντα, θα αποτελέσει η επικράτηση των μεταλλαγμένων παραλλαγών του κορονοϊού και η ικανότητα ενός έθνους να τις εντοπίζει.

Η 17η Μαΐου έχει σημειωθεί ως η πρώτη ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν ταξίδια στο εξωτερικό, σύμφωνα με το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης για το οποίο τη Δευτέρα 5 Απριλίου, ο πρωθυπουργός θα προβεί σε περισσότερες διευκρινίσεις.

Το πρόγραμμα, είναι πιθανό να έχει τουλάχιστον τρία επίπεδα, τις «πράσινες» χώρες όπως το Ισραήλ, η Μάλτα και οι ΗΠΑ που θα εξαιρούνται από την καραντίνα, και θα επιβάλλονται στους επιβάτες τεστ πλευρικής ροής 15 λεπτών κατά την επιστροφή τους .

Τα «πορτοκαλί» έθνη με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού όπως η Ελλάδα για τα οποία θα απαιτηθεί αρνητικό μοριακό τεστ, PCR πριν από την επιβίβαση τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα τεστ μετά την άφιξη τους και ορισμένες ημέρες καραντίνα.

Τέλος τα ταξίδια στις «κόκκινες» χώρες θα εξακολουθούν να απαγορεύονται, και τα μέτρα αφορούν καραντίνα σε ξενοδοχείο δέκα ημερών με κόστος 1.750 £ ανά άτομο

Διαβατήρια εμβολίων

Οι δοκιμές των διαβατηρίων εμβολίων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόλις τον επόμενο μήνα, επισημαίνει η εφημερίδα Mail εκτιμώντας ότι ο «οδικός χάρτης» για την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών έως τις 21 Ιουνίου, θα μπορούσε τώρα να εξαρτάται από ένα λειτουργικό πρόγραμμα διαβατηρίων εμβολίων.

Ο πρωθυπουργός, είπε ότι τα διαβατήρια εμβολίων φαίνονται πλέον αναπόφευκτα για ταξίδια στο εξωτερικό. Αλλά πρότεινε ότι θα είχαν επίσης έναν «χρήσιμο» ρόλο να παίξουν και στις εσωτερικές μετακινήσεις .

Τα διαβατήρια εμβολίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα θέατρα και στα στάδια, σε παμπ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και κινηματογράφους. Για παράδειγμα όπως αναφέρει η εφημερίδα Sun έως 4.000 θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό του FA Cup μεταξύ Λέστερ Σίτι και Σαουθάμπτον, αφού ο αγώνας επιλέχθηκε από την κυβέρνηση ως το πρώτο ποδοσφαιρικό τεστ εκδήλωσης για την επιστροφή των θεατών στις 18 Απριλίου

Το γεγονός ότι περισσότεροι από 32 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί στο ΗΒ , επίσης το 93% άνω των 50 ενώ 4,5 εκατομμύρια έχει κάνει ήδη την δεύτερη δοση θα ενισχύσει την άρση περισσότερων περιορισμών τις επόμενες εβδομάδες

Τα κρούσματα κρορονοϊού, μειώθηκαν κατά ένα τρίτο σε μια εβδομάδα σε 4.479, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 20% σε 51. Τα κρούσματα πέφτουν σε κάθε ηλικιακή ομάδα εκτός από τους μαθητές κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Το lockdown είναι απίθανο να χρειαστεί ξανά, καθώς η Βρετανία μαθαίνει να αντιμετωπίζει τον κορανoϊό όπως η γρίπη», δήλωσε ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Ουίτι στην εφημερίδα Τέλεγκραφ. Ο καθηγητής επισήμανε ότι «ο κορονοϊος δεν πρόκειται να φύγει». Κάθε χρόνο, 7.000 με 9.000 πολίτες πεθαίνουν από γρίπη, οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολύ ηλικιωμένοι, και κάθε λίγα χρόνια εξαιτίας μιας βαριάς γρίπης πεθαίνουν 20.000 έως 25.000 . Ο καθηγητής όμως υπογραμμίζει, ότι για τα επόμενα δυο χρόνια οι Βρετανοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος