Βρετανία: Με μήνυμα αποκλιμάκωσης ο Ρίσι Σούνακ θα ενημερώσει τη Βουλή για την στρατιωτική εμπλοκή στη Μ. Ανατολή

Ο Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων αργότερα το απόγευμα για τη βρετανική στρατιωτική εμπλοκή στην αποτροπή της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης και θα στείλει μήνυμα αποκλιμάκωσης και αυτοσυγκράτησης στο Ισραήλ. 

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

«Να σκεφτεί με το κεφάλι εκτός από την καρδιά» είπε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνεντεύξεις του στα πρωινά ειδησεογραφικά προγράμματα στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στο Ισραήλ να “μην κλιμακώσει” και όπως είπε και ο Τζο Μπάιντεν «να δεχτούν τη νίκη τους». 

Σε ερώτηση τι σημαίνει αυτοσυγκράτηση από την πλευρά του Ισραήλ ο  Λόρδος Κάμερον απάντησε ότι δεν έχει άλλο κύμα επιθέσεων και αντίθετα ασκεί πίεση στη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους, να σταματήσει τις μάχες στη Γάζα και να εισρεύσει βοήθεια.

Το Ιράν υπέστη «διπλή ήττα» μετά την αποτυχία της επίθεσης του στο Ισραήλ, είπε ο υπουργός εξωτερικών καθώς αποκάλυψε την πραγματική του φύση στον κόσμο.  

Σε ερώτηση πόσο πρέπει να ανησυχούμε για αυτή την κατάσταση, είπε ότι ζούμε σε έναν “πολύ επικίνδυνο κόσμο” και αυτό που έκανε το Ιράν “ήταν μια πολύ επικίνδυνη πράξη”.

Ο Λόρδος Κάμερον αποκάλυψε ότι εκτοξεύθηκαν 301 όπλα, συμπεριλαμβανομένων 110 βαλλιστικών πυραύλων και 43 πυραύλων κρουζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ήταν μια πολύ σημαντική επίθεση, “αλλά ευτυχώς, ήταν μια αποτυχία”.

Αναφορικά με τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στη μάχη, είπε ότι δεν θα “υπερεκτιμούσε τι κάναμε το βράδυ του Σαββάτου”, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε αεροπλάνα για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας άλλης ξεχωριστής κοινής επιχείρησης.

Αυτό επέτρεψε στις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είπε στους πιλότους του ότι αν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι εισέρχονταν από εκεί που βρίσκονταν αυτοί θα έπρεπε να τα καταρρίψουν, “και το έκαναν”.

“Αυτό είναι μια απόδειξη της ικανότητάς τους, της ευφυΐας τους, της γενναιότητάς τους”, πρόσθεσε ο Λόρδος Κάμερον.

Η κατάσταση πρέπει να αποκλιμακωθεί, ενώ “πρέπει να κάνουμε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσει τι κακόβουλη επιρροή έχει το Ιράν στην περιοχή”.

Πιεζόμενος σχετικά με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εμπλακεί, ο Κάμερον λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία κλιμακούμενη δράση. “Η συμβουλή μας είναι να μην προβούμε σε αντίποινα”, πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε εάν συμφωνεί με το αίτημα της αντιπολίτευσης που ζητά περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν ο Κάμερον είπε ναι, και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει 400 κυρώσεις στο Ιράν.

Το IRGC, το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, έχει υποστεί κυρώσεις στο σύνολο του, αλλά το Ιράν είναι ο “κακόβουλος παράγοντας στην περιοχή” και, “όλα αυτά τα πράγματα είναι πιο αποτελεσματικά αν οι χώρες μπορούν να ενεργούν από κοινού” ανέφερε ο βρετανός υπουργός εξωτερικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος