Βρετανία: Για πρώτη φορά τρισδιάστατη εκτύπωση ανταλλακτικών επιτόπου στο πεδίο μαχών

Για πρώτη φορά τρισδιάστατη εκτύπωση ανταλλακτικών επιτόπου στο πεδίο μαχών
Σύνοψη
  • Πραγματοποιήθηκε στην μεγαλύτερη για μία γενιά άσκηση του ΝΑΤΟ
  • Ο εκτυπωτής χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη συντήρηση παλαιότερων οχημάτων

Ο Βρετανικός Στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στο πεδίο τρισδιάστατο (3D) εκτυπωτή για να εκτυπώσει ανταλλακτικά οχημάτων χρήσιμα στη μάχη. 

Η πρωτοποριακή εξέλιξη πραγματοποιήθηκε στην μεγαλύτερη για μία γενιά άσκηση του ΝΑΤΟ.

Το 9 Τάγμα Υποστήριξης των Ηλεκτρολόγων & Μηχανολόγων Μηχανικών, χρησιμοποίησε την τεχνολογία για την κατασκευή ανταλλακτικών για οχήματα καθώς και για την εκτύπωση τροποποιήσεων εξοπλισμού στη μάχη, κατά την άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Defender – τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη εδώ και μια γενιά.

Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που η τεχνολογία χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε στρατό για άμεση υποστήριξη μιας μεγάλης κλίμακας άσκησης ΝΑΤΟ.

Η χρήση από τον Στρατό τόσο μεταλλικών όσο και πλαστικών φορητών εκτυπωτών, οι οποίοι μπορούν εύκολα να μεταφερθούν μεταξύ τοποθεσιών αναμένεται να δώσει στον Στρατό την ευελιξία που χρειάζεται για να φτιάξει ανταλλακτικά, εξαρτήματα και τροποποιήσεις στον στρατιωτικό εξοπλισμό επί τόπου στο πεδίο μαχών.

Με τη δυνατότητα παραγωγής μεταλλικών εξαρτημάτων από το πίσω μέρος ενός φορτηγού σε λιγότερο από μία ώρα, η τρισδιάστατη εκτύπωση ψυχρού μετάλλου μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη αποστολής εξαρτημάτων για επισκευή, εξοικονομώντας κόστος μεταφοράς και χρόνο, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.

“Αυτή η κορυφαία στον κόσμο τεχνολογία είναι ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η Βρετανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στην Άμυνα, παρέχοντας στις υποδειγματικές Ένοπλες Δυνάμεις μας έναν ταχύτερο τρόπο να ανταποκρίνονται με ευελιξία στο πεδίο”, είπε ο υπουργός Άμυνας Grant Shapps.

Πώς λειτουργεί

Η μεταλλική τεχνολογία εκτύπωσης λειτουργεί χρησιμοποιώντας σχεδιασμό με τη βοήθεια υπολογιστή για την ψηφιακή παραγωγή ενός εξαρτήματος. Μια λεπτή μεταλλική σκόνη, όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο ή ο χάλυβας, εκτοξεύεται στη συνέχεια μέσω ενός ακροφυσίου με τριπλάσια ταχύτητα του ήχου, καθώς ένας μηχανικός βραχίονας διαμορφώνει το εξάρτημα, χτίζοντας το αντικείμενο ένα στρώμα τη φορά. Αφού κατασκευαστεί, το εξάρτημα στη συνέχεια υποβάλλεται σε μετα-επεξεργασία όπως θερμική επεξεργασία, φρεζάρισμα και φινίρισμα.

Ο εκτυπωτής χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη συντήρηση παλαιότερων οχημάτων, όπως το Land Rover, εκτυπώνοντας πιο δύσκολα ανταλλακτικά. Οι φιλοδοξίες για το μέλλον περιλαμβάνουν την ύπαρξη καταλόγων εξαρτημάτων για νέους στόλους οχημάτων όπως το BOXER και το AJAX, ώστε τα ανταλλακτικά να μπορούν να εκτυπωθούν επί τόπου κατόπιν αιτήματος.

Ο Αντισυνταγματάρχης John Anthistle, Διοικητής του 9 Τάγματος Υποστήριξης Θεάτρου, των Ηλεκτρολόγων & Μηχανολόγων Μηχανικών είπε:

“Όχι μόνο μας εξοικονομεί εβδομάδες και μερικές φορές μήνες από την αναμονή για ανταλλακτικά, αλλά μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να εκτυπώνουμε εξαρτήματα που δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Διεξάγετε επισκευή ζημιών στη μάχη και τροποποιήσεις σ”τον εξοπλισμό ώστε να ταιριάζει με τις μεταβαλλόμενες απειλές.”.

Ο αυστραλιανός στρατός ήταν ο πρώτος που δοκίμασε την τεχνολογία σε ασκήσεις χαμηλού επιπέδου, αλλά ενώ άλλες χώρες χρησιμοποιούν επίσης τρισδιάστατη εκτύπωση, όμως έως τώρα αυτή παρέμεινε στατική, αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας, και χρησιμοποιήθηκε σε εργαστηριακού τύπου περιβάλλοντα. Ο βρετανικός στρατός, μαζί με κορυφαίους κατασκευαστές της βιομηχανίας έχουν «σκληρύνει» τη διαδικασία υψηλής τεχνολογίας, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στο πεδίο ως ένα τακτικά αναπτυσσόμενο μέσο.

Οι πληροφορίες για την κατασκευή ορισμένων μεταλλικών εξαρτημάτων μπορούν επίσης να αποθηκευτούν σε υπολογιστή και να μοιραστούν με τους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Ανταπόκριση ΕΡΤNews – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος