Βρετανία: Δεύτερη μέρα ψηφοφοριών στο κόμμα των Τόρις

Με τους Nadhim Zahawi και Jeremy Hunt εκτός διαδικασίας οι εναπομείναντες υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία ανεβάζουν ταχύτητα και διεκδικούν περισσότερους υποστηρικτές.

Ο Rishi Sunak ήρθε πρώτος σε ψήφους την πρώτη μέρα αλλά ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Penny Mordeaunt ως φαβορί στην βάση του κόμματος όπου θα κριθεί η/ο επόμενος πρωθυπουργός.

Οπότε σήμερα οι υποστηρικτές της Liz Truss -ανάμεσα τους υπολογίζεται και ο Boris Johnson – πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να είναι η υπουργός εξωτερικών που θα καταλήξει στη τελική δυάδα.

Στην καμπάνια υπέρ της Truss σήμερα ο πρώην κος «Brexit» David Frost, ο οποίος στηρίζει την ΥΠΕΞ επιτέθηκε προσωπικά στην κα Mordeaunt αποκαλώντας την ουσιαστικά ανεπαρκή και αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει από τον Johnson να την απομακρύνει από αναπληρώτρια του.

Το μέγα θέμα για τους Τόρις παραμένει η εφαρμογή του Brexit.

Οι αποκαλούμενοι «Brexiteers» θέλουν «οποιονδήποτε εκτός από τον Σούνακ» αλλά η Penny Mordeaunt έχει την υποστήριξη της παραδοσιακής δεξιάς μέσα στο κόμμα των Συντηρητικών. Η Λιζ Τρας ενώ ήταν αρχικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, κατόπιν υιοθέτησε απόλυτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και είναι η επικεφαλής υπουργός επί των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Στην ομιλία της το πρωί, η Liz Truss προέταξε την μεγάλη εμπειρία της σε θέσεις ευθύνης της κυβέρνησης για πολλά χρόνια σε αντίθεση με την σχετικά άπειρη αντίπαλο της Penny Mordaunt.

Η ψηφοφορία σήμερα Πέμπτη 14/7 διεξάγεται 1:30 μ.μ. έως 3.30 μ.μ. ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 5μμ (ώρες Ελλάδας). Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τους λιγότερους ψήφους θα αποκλειστεί.

Περισσότερες ψηφοφορίες αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη ενώ την Πέμπτη 21/7 το αργότερο θα υπάρχει η τελική δυάδα που πλέον θα απευθυνθεί στην βάση των μελών του κόμματος σε όλη τη χώρα.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος