Βόρεια Μακεδονία: Ο Ταλάτ Τζαφέρι πρώτος πρωθυπουργός αλβανικής εθνικής καταγωγής της χώρας

Με 65 ψήφους «υπέρ» και 3 «κατά» (επί συνόλου 120 μελών) το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας εξέλεξε το απόγευμα τον Ταλάτ Τζαφέρι ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό της χώρας.

Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος

Ο 62χρονος πολιτικός Ταλάτ Τζαφέρι είναι το πρώτο μέλος της αλβανικής μεινότητας που εκλέγεται στην ηγεσία της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας. Θα είναι πρωθυπουργός της χώρας για τις επόμενες 100 ημέρες. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας. 

Ο μέχρι χθες πρωθυπουργός της χώρας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι παραιτήθηκε από το αξίωμα λόγω της εκλογικής νομοθεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία προβλέπει πως 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις εκλογές.  Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου, επομένως με βάση το χρονοδιάγραμμα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έπρεπε  να οριστεί σήμερα, Κυριακή 28 Ιανουαρίου. 

Βάσει μίας συμφωνίας πριν από τριάμισι χρόνια μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της οποίας ηγείται ο απελθών πρωθυπουργός και νυν αρχγηγός του SDSM Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και του αλβανικού DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα ήταν πρόσωπο που θα υποδεικνυόταν από το DUI. Το τελευταίο επέλεξε γι΄αυτή την θέση τον μέχρι χθες πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι υψηλόβαθμο στέλεχος του DUI. Ο Ταλάτ Τζαφέρι θα είναι ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, έστω και για 100 ημέρες

Στην υπηρεσιακή αυτή κυβέρνηση δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα σε σχέση με την απελθώντα κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με εξαίρεση δύο χαρτοφυλάκια, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας τα οποία καταλαμβάνουν το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, καθώς βάσει της σχετικής νομοθεσίας, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετέχει και η αντιπολίτευση, ώστε η κυβέρνηση αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική. 

Ωστόσο το VMRO-DPMNE, παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να συμμετέχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση απήχε από την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, επειδή θεωρεί τον Ταλάτ Τζαφέρι ως «ακατάλληλο» για πρωθυπουργό της χώρας. 

Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι πλέον πρωθυπουργός της τρίτης κατά σειρά υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρεια Μακεδονίας, αρχής γενομένης από το 2016. Τελευταίος ομιλητής στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για την ανάδειξη της υπηρεσιακής κυβέρνησης της χώρας ήταν ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι ο οποίος έκανε λόγο για “ιστορική ημέρα”, καθώς όπως είπε είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που εκλέγεται πρωθυπουργός από την αλβανική εθνική κοινότητα της χώρας. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος