Βόρεια Μακεδονία: Στο…κενό η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζάεφ, λόγω έλλειψης απαρτίας στη συνεδρίαση της Βουλής

Στο…κενό έπεσε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, που κατέθεσε η αντιπολίτευση, λόγω έλλειψης απαρτίας στη συνεδρίαση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία συγκλήθηκε με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την εξέταση της πρότασης δυσπιστίας, λόγω έλλειψης απαρτίας.

Σκόπια/Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος

Οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού απείχαν από τη συνεδρίαση και στην αίθουσα της Βουλής παρίσταντο μόλις 60 βουλευτές (όλοι της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζουν την πρόταση μομφής), όμως με τον αριθμό αυτό δεν μπορούσε να υπάρξει απαρτία για τη συνεδρίαση του Σώματος, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, μετά από μακρά διακοπή της συνεδρίασης ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ότι δεν κατέστη δυνατή η εξέταση της πρόσφατης μομφής και η ψηφοφορία επ΄αυτής και ως εκ τούτου η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της. Αργά το βράδυ είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Βουλής και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας αριθμεί 120 έδρες.

“Δράμα” με Αλβανό βουλευτή

Από τις τάξεις της αντιπολίτευσης απουσίασε ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, του μικρού αλβανικού κόμματος “BESA”, ο οποίος νωρίτερα χθες, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στην σημερινή συνεδρίαση, καθώς όπως σημείωσε, η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια πολιτική κρίση σε αυτή τη σημαντική περίοδο.

«Η διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της χώρας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους μου και του κινήματος BESA. Δεδομένης της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζάεφ και εξ αιτίας της διαδικασίας και των ισχυρών μηνυμάτων από στρατηγικούς εταίρους, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τα οποία μου διαβιβάσθηκαν από υψηλόβαθμους διπλωμάτες, ότι η χώρα έχει μεγάλες πιθανότητες να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αποφάσισα να μη συμμετάσχω σε αυτή τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, στην οποία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ένας ζωτικής σημασίας στόχος του χώρας. Ως πολιτικός και ευσυνείδητος βουλευτής κατέληξα σε μια δύσκολη απόφαση με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, η οποία δεν έχει ανάγκη από μια πολιτική κρίση σε αυτή τη σημαντική περίοδο» σημείωσε ο Καστριότ Ρετζέπι, στην ανάρτησή του

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και το “BESA” άφησαν υπόνοιες ακόμη και για “απαγωγή” του Καστριότ Ρετζέπι και διερωτήθηκαν αν κινδυνεύει η ζωή του.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ρετζέπι, ο οποίος αναδείχτηκε σε…πρόσωπο της ημέρας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι είναι καλά και ασφαλής και πως θα εμφανιστεί δημοσίως μόλις εκλείψουν, όπως είπε, οι απειλές που δέχεται από κάποιυς κομματικούς συντρόφους του.

Το “BESA” είναι ένα μικρό κόμμα που διαθέτει τρεις βουλευτές. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ, όμως αποχώρησε από αυτόν και συντάχθηκε με την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις

Ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης της Βουλής, Αλεξάνταρ Νικόλοσκι, κατά την αποχώρηση των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή είναι η καλύτερη για τη χώρα. Ο Νικόλοσκι σημείωσε ότι στηχώρα έχει δημιουργηθεί πλέον κλίμα πολιτικής αστάθειας, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν “νομιποποιείται” να κυβερνά τη χώρα.

Από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Γιόβαν Μίτρεφσκι δήλωσε ότι ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι δεν πρέπει να αναζητά αλλού άλλοθι για να δικαιολογήσει την αποτυχία της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης, καθώς όπως είπε, αυτός φέρει την μοναδική ευθύνη για την εξέλιξη αυτή. Ο Μίτρεφσκι ανέφερε ακόμη ότι το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα αυξήσει τις έδρες και τη δύναμή της στη Βουλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιος ή κάποιοι βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μεταπηδήσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Νέα πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση μπορεί να κατατεθεί με την παρέλευση τριών μηνών, εκτός εάν αυτή έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών. Στην περίπτωση αυτή, πρόταση δυσπιστίας μπορεί να κατατεθεί ανά πάσα στιγμή.

Κυβέρνηση μειοψηφίας αυτή του Ζάεφ

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ δεν πρέπει να αισθάνεται και ιδιαίτερα “ευτυχής”, καθώς, στην παρούσα φάση, η κυβέρνησή του είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο συνασπισμός υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζάεφ διαθέτει σήμερα 43 βουλευτές, ενώ 15 βουλευτές διαθέτει το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι και έναν βουλευτή το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση. Στο σύνολό τους, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν μόλις 59 βουλευτές.

Από τη μεριά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαθέτουν 60 βουλευτές: ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE διαθέτει 44 βουλευτές, ο συνασπισμός των αλβανικών κομμάτων “Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική” 12 βουλευτές, το “BESA” 2 βουλευτές (τρεις μαζί με τον Καστριότ Ρετζέπι για τον οποίο όμως δεν είναι γνωστό ποια στάση θα τηρήσει από εδώ και στο εξής) και το κόμμα “Levica” (Αριστερά) 2 βουλευτές.

Για τον λόγο αυτό, πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν πως η μόνη λύση για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο εισέρχεται η χώρα θα ήταν οι πρόωρες βουλευτικές, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος