Βόρεια Μακεδονία: Κατάσταση κρίσης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω έλλειψης μαζούτ από τα αγροτικά μπλόκα στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη σημερινή (23/12) της συνεδρίαση κήρυξε «κατάσταση κρίσης» στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω σοβαρών δυσκολιών στην προμήθεια μαζούτ από την Ελλάδα. Το μέτρο αυτό, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούν τα κρατικά αποθέματα του μαζούτ θα έχει διάρκεια επτά ημερών.

Ανταπόκριση

«Η απόφαση αυτή προκύπτει λόγω της αδυναμίας προμήθειας μαζούτ, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή (ηλεκτρικής ενέργειας). Τα κρατικά αποθέματα του παραγώγου πετρελαίου- μαζούτ θα μεταβιβαστούν χωρίς αποζημίωση και η ESM (κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας) υποχρεούται να υποβάλει έκθεση στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την κατανάλωση του μαζούτ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

H κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «ESM» ( Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας”) ζήτησε τις προηγούμενες ημέρες από την κυβέρνηση της χώρας να κηρύξει κατάσταση κρίσης λόγω σοβαρών δυσκολιών στην προμήθεια λιγνίτη και μαζούτ από την Ελλάδα. Οι δυσχέρειες, όπως είχε αναφέρει η «ESM» αποδίδονται στους αποκλεισμούς που έχουν επιβάλει Έλληνες αγρότες στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που επηρεάζει την ομαλή τροφοδοσία της χώρας με βασικούς ενεργειακούς πόρους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ESM, στο αίτημά της προς την κυβέρνηση για την κήρυξη κατάστασης κρίσης, σημείωνε ότι αυτή κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των κρατικών αποθεμάτων και να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια έως την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των συνοριακών διελεύσεων, η οποία έχει διαταραχθεί λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος