Βόρεια Ιρλανδία: Ιστορική η εκλογή του Σιν Φέιν

Η εκλογή του Σιν Φέιν ως το μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελεί μια ιστορική και καθοριστική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα κερδίζει τις περισσότερες έδρες στα 101 χρόνια ιστορίας του.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Το Σιν Φέιν, το κόμμα που «γεννήθηκε» μέσα από τις τάξεις του ιρλανδικού απελευθερωτικού στρατού ΙΡΑ, στοχεύει να ενώσει τη Βόρεια Ιρλανδία με τη γειτονική Δημοκρατία της Ιρλανδίας αναλαμβάνοντας τα ηνία σε ένα κράτος που ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα ως περιοχή με πλειοψηφία προτεσταντών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ηγέτιδα του κόμματος Μισελ ο Νιλ ήδη ζήτησε να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για τη δημιουργία μιας ενιαίας Ιρλανδιας αν και η διενέργεια του δημοψηφίσματος προϋποθέτει την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης ωστόσο «το κόμμα έχει πενταετές πλάνο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος» δήλωσε η ίδια.

Όμως είναι απίθανο μια κυβέρνηση να συσταθεί ομαλά σύντομα. Σύμφωνα με το «ευαίσθητο» σύστημα κατανομής της εξουσίας της Βόρειας Ιρλανδίας, οι θέσεις του πρώτου υπουργού και του αναπληρωτή πρώτου υπουργού έχουν ισότιμο καθεστώς και και οι δύο θέσεις πρέπει να καλυφθούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο αρχηγός του DUP Σερ Τζεφρευ Ντολαντσον δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει εάν το κόμμα θα προτείνει αναπληρωτή πρώτο υπουργό Η εκλογή του Σιν Φειν αναμένεται να ταράξει τα νερά σε σχέση με το Μπρεξιτ και τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Οι νέοι έλεγχοι έχουν δημιουργήσει ένα φράγμα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου που υπονομεύει τη βρετανική τους ταυτότητα. Το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό κόμμα, το DUP, απαιτεί να καταργηθούν οι ρυθμίσεις, ενώ η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας λέει ότι οι ρυθμίσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς συνδικαλιστική υποστήριξη και πιέζει την ΕΕ να συμφωνήσει σε σημαντικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επεξεργάζεται νομοθεσία με στόχο τη μονομερή κατάργηση των ελέγχων στα εμπορεύματα που διακινούνται μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας – μια κίνηση που είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει μεγάλη διαμάχη με την ΕΕ.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο θεωρείται ότι βρίσκεται σε αναμονή μέχρι την ομιλία της Βασίλισσας στις 10 Μαΐου, με τους υπουργούς να ελπίζουν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα μπορούν να πείσουν τις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν ότι οι έλεγχοι πρέπει να σταματήσουν για να αποκατασταθούν οι ρυθμίσεις κατανομής της εξουσίας.

Ποια είναι η Μισέλ Ο’ Νιλ

Η Μισέλ Ο’ Νιλ προέρχεται από τη νέα γενιά πολιτικών που αναδείχθηκε μετά την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, του 1998, με την οποία τερματίστηκαν οι «Ταραχές», μια περίοδος 30 ετών συγκρούσεων μεταξύ των εθνικιστών (Καθολικών) και των ενωτικών (Προτεσταντών). Στην εφηβεία της την επηρέασε ιδίως ο πατέρας της, Μπρένταν Ντόρις, πρώην κρατούμενος ως μέλος του IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) και στη συνέχεια πολιτικός, εκλεγμένος με το Σιν Φέιν.

Στα 21 της εντάχθηκε στο Σιν Φέιν. Εξελέγη βουλευτής για τη Βόρεια Ιρλανδία για πρώτη φορά το 2007 ενώ το 2010 εξελέγη δήμαρχος, η πρώτη γυναίκα στο Ντάνγκαμον, την περιφέρειά της. Είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακή και προσελκύει τους νέους με τις αριστερές ιδέες της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος