Βομβαρδισμοί στο Μικολάιφ – Μαριούπολη: «Ζούμε ίσως τις τελευταίες μέρες μας»

Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την στρατιωτική πίεση κατά ουκρανικών πόλεων και κωμοπόλεων. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα βομβαρδισμοί έπληξαν την ουκρανική πόλη Μικολάγιφ στα νότια, προκαλώντας πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της πόλης. Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για θύματα.

Παράλληλα, φιλορώσοι αυτονομιστές από την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι κυρίευσαν την πόλη Κρεμίμνα στα ανατολικά, μια πόλη 18.000 κατοίκων όπου πλέον έχουν απομείνει 4.000. Κατά την εκτίμηση του αμερικανικού κέντρου έρευνας Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War, ISW), η προέλαση στην Κρεμίμνα ήταν η μοναδική χερσαία επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους που σημείωσε «σημαντική πρόοδο» το προηγούμενο 24ωρο.

Βομβαρδισμοί στο Μικολάιφ – Μαριούπολη: «Ζούμε ίσως τις τελευταίες μέρες μας»

Ουκρανία: Νέο τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στο Azovstal – Κατάπαυση του πυρός στην περιοχή

Επίκεντρο των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού παραμένει το Ντονμπάς και το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη, καθώς βασική επιδίωξη της Μόσχας παραμένει ο έλεγχο των ανατολικών περιοχών που βρίσκονται η βαριά βιομηχανία και τα ανθρακωρυχεία και κατ’ επέκταση η διχοτόμηση της χώρας.

Βομβαρδισμοί στο Μικολάιφ – Μαριούπολη: «Ζούμε ίσως τις τελευταίες μέρες μας»
Μαριούπολη (AP /Alexei Alexandrov)

Η Μόσχα από την πλευρά της, αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους, ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός από τις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) γύρω από το εργοστάσιο δίνοντας στους Ουκρανούς μαχητές νέο τελεσίγραφο για να παραδώσουν τα όπλα τους. Κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα της Αζοφστάλ εάν παραδοθούν.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα στα υπόγεια του εργοστασίου παραμένουν άμαχοι, που έχουν βρει εκεί καταφύγιο, με τους Ουκρανούς να ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι έχουν ρίξει στο εργοστάσιο βόμβες καταστροφής καταφυγίων.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας υποστηρίζει ότι έχει υποκλέψει συνομιλία διοικητή ρωσικής μονάδας, ο οποίος φέρεται να δηλώνει πως «θα ισοπεδωθούν τα πάντα».

Βομβαρδισμοί στο Μικολάιφ – Μαριούπολη: «Ζούμε ίσως τις τελευταίες μέρες μας»

Δραματική κατάσταση στη Μαριούπολη

«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε με ανάρτησή του στο Facebook σήμερα ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Αζοφστάλ, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί.

«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε. «Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».
«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο -το εργοστάσιο Αζοφστάλ-, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», σημείωσε.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα μέρη αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των προσπαθειών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τους αμυνόμενους στη Μαριούπολη πως χρησιμοποιούν άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος