“Βοήθεια, προπαγάνδα ή intelligence?”: Ο Δήμαρχος του Μπέργκαμο για την Ρωσική αποστολή στο πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Αίσθηση προκαλεί το tweet του Δημάρχου του Μπέργκαμο, κ. Giorgio Gori: 

“Εκ των υστέρων είναι αναπόφευκτο να μην πάει το μυαλό μας στη ρωσική αποστολή στην Ιταλία την άνοιξη του 2020. Είμαι μάρτυρας της βοήθειας που δόθηκε στο Μπέργκαμο από τους ιατρούς, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι στην Pratica di Mare έφτασαν περισσότεροι στρατηγοί παρά γιατροί. Ήταν βοήθεια, προπαγάνδα ή intelligence;”

Με το εν λόγω tweet ο Δήμαρχος Gori φέρνει στην επιφάνεια αμφιβολίες σχετικά με την επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασε από τη Ρωσία στην πόλη του την άνοιξη του 2020, εν μέσω πρώτου κύματος της πανδημίας Covid-19. Τότε, το Μπέργκαμο ήταν το επίκεντρο της πανδημίας για τον Δυτικό Κόσμο, με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να καταφθάνουν από όλο τον πλανήτη για να βοηθήσουν τα χιλιάδες κρούσματα εκείνων των ημερών.

Η αποστολή, ονόματι “Από τη Ρωσία με αγάπη” ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Putin και του τότε Πρωθυπουργού Conte, κατέφθασε στις 22 Μαρτίου 2020 με 13 αεροσκάφη, 23 φορτηγά και 106 άτομα, μεταξύ αυτών και δύο κορυφαίοι Ρώσοι λοιμωξιολόγοι. 

Δεν άργησαν να κάνουν εμφάνιση οι επικρίσεις στα κοινωνικά δίκτυα για το σχόλιο του Gori, όπως αυτή του βουλευτή της Lega, κ. Daniele Belotti, ο οποίος επικαλέστηκε το “μίσος προς τον Putin” και “μια καλή φαντασία”. 

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η εφημερίδα La Repubblica το 2021 είχε δημοσιεύσει εκτενές άρθρο το οποίο υπογράμμιζε πως η αποστολή “Από τη Ρωσία με αγάπη” ήταν μια επιχείρηση ώστε η Ρωσία “να αποκτήσει όλα τα μυστικά σχετικά με τον Covid και πως να αντιμετωπιστεί” ο ιός. Κάτι που, σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα “επέτρεψε στο Κρεμλίνο να αμυνθεί από τον ιό και να διευθύνει το Sputnik-V. Εξαπατώντας την Ιταλική Κυβέρνηση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος