Βλαντιμίρ Πούτιν: Το ΝΑΤΟ δεν παίρνει σοβαρά τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε σε διευρυμένη συνάντηση με αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα και συζήτησε με διπλωμάτες επίκαιρα θέματα εφαρμογής της πορείας της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «κόκκινες γραμμές». «Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά πετούν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα κρατικά μας σύνορα και μάλιστα είναι οπλισμένα. Εκφράζουμε συνεχώς τις ανησυχίες μας για αυτό, μιλάμε για «κόκκινες γραμμές» αλλά καταλαβαίνουμε ότι οι εταίροι μας αντιμετωπίζουν επιφανειακά όλες τις προειδοποιήσεις μας» είπε και πρόσθεσε:

«Θυμόμαστε καλά πώς επεκτάθηκε το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν μοναδικές, οι προειδοποιήσεις μας σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά αγνοήθηκαν εντελώς».

Παράλληλα χαρακτήρισε τη Δύση αναξιόπιστο εταίρο, που εγκαταλείπει εύκολα τυχόν προηγούμενες συμφωνίες. «Ωστόσο, όσο και αν είναι δύσκολο, πρέπει να δουλέψουμε» τόνισε.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία οδηγούνται σε αδιέξοδο και κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί μια μεταναστευτική κρίση στη Λευκορωσία εναντίον του συμμάχου της Μόσχας Μινσκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ρωσία προτίθεται να αναπτύξει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης με την Λευκορωσία.

«Μεταξύ των πιο ευαίσθητων για εμάς ζητημάτων είναι η ουκρανική κρίση. Απέχει ακόμη από το να επιλυθεί, δυστυχώς. Η Ουκρανία αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. Με λίγα λόγια, οι εταίροι μας στο Κουαρτέτο της Νορμανδίας – Γερμανία, Γαλλία – δεν αμφισβητούν τη σημασία των συμφωνιών του Μινσκ, αλλά στην πραγματικότητα, δυστυχώς την ξεχνούν» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας ως νέο μοχλό πίεσης. «Ας δούμε πώς συμπεριφέρονται οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα σήμερα. Πετάνε χειροβομβίδες, τη νύχτα ελικόπτερα πετούν κατά μήκος των συνόρων, ηχούν σειρήνες και όλα αυτά για να ασκήσουν πίεση στο Μινσκ και ταυτόχρονα να ξεχάσουν τις δικές τους υποχρεώσεις» σημείωσε.

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ δήλωσε: «Σε πολλά διμερή και διεθνή ζητήματα, τα συμφέροντα, οι εκτιμήσεις, οι θέσεις μας, ναι, πράγματι, μερικές φορές διαφέρουν ριζικά, όλοι το γνωρίζουν καλά. Ωστόσο, θέλω να το ξαναπώ: είμαστε ανοιχτοί σε επαφές και ανταλλαγή απόψεων, σε εποικοδομητικό διάλογο. Η Σύνοδος Κορυφής με τον Πρόεδρο Μπάιντεν που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Ιούνιο άνοιξε κάποιες ευκαιρίες για διάλογο και εξομάλυνση των σχέσεων» κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος