Χωρίς ούτε έναν εκπρόσωπο της «κατακερματισμένης συριακής αντιπολίτευσης», όπως επισημαίνει το BBC, διεξάγονται στη Βιέννη οι συνομιλίες με στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των ξένων δυνάμεων που υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές του εμφυλίου στη Συρία.
«Προϋπόθεση» για να βρεθεί κοινό έδαφος με τη Ρωσία, σύμφωνα με διπλωμάτες του μετώπου ΗΠΑ – Ευρωπαίων και Αράβων συμμάχων , καθώς και της Τουρκίας, είναι ο συμβιβασμός στο κρίσιμο ερώτημα του ρόλου του Προέδρου Άσαντ.
Ωστόσο, η ρωσική διπλωματία κατακεραυνώνει την αναγγελία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Αστον Κάρτερ για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία. «Θα ήταν απαράδεκτο να αναληφθεί στρατιωτική δράση στη Συρία, χωρίς να υπάρχει συμφωνία με το καθεστώς ‘Ασαντ, τόνισε ο Ρώσος υφυπουργός εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Ακόμη πιο περίπλοκες, κρίνονται οι συνομιλίες της Βιέννης, λόγω της συμμετοχής του Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Τζαρίφ να δηλώνει θριαμβευτικά ότι «oλες οι δυνάμεις συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ρεαλιστική λύση για τη Συρία χωρίς τη συμμετοχή της Τεχεράνης, που στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τον Μπασάρ Αλ Ασαντ».
Την εκτίμηση ότι «οι ΗΠΑ έχουν την καλύτερη ως τώρα ευκαιρία για πολιτική μετάβαση που θα αφήσει στο περιθώριο τον Μπασάρ Αλ Ασαντ» , διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρυ, δηλώνοντας από χθες ότι «υπολογίζει στη Ρωσία για να σωθεί η Συρία από την κόλαση».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εντατικοποιήσουν την υποστήριξη τους στους μετριοπαθείς αντάρτες της βόρειας Συρίας, που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωνε την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Ερνεστ.
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φρεντερίκα Μoγκερίνι υπογράμμισε ότι: Για πρώτη φορά όλοι οι παράγοντες σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι, αναζητώντας κοινό έδαφος για την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας που θα τερματίσει τον τετραετή εμφύλιο που άφησε 250.000 νεκρούς και εκτόπισε το ήμισυ του πληθυσμού της Συρίας ( 11 εκατομμύρια).
ΟΗΕ: “Πιθανή μια συνολική διαπραγμάτευση μεταξύ Σ. Αραβίας και Ιράν για την επίλυση των συγκρούσεων σε Συρία, Υεμένη και Ιράκ”
Οι συνομιλίες της Βιέννης, μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για μια συνολικότερη διαπραγμάτευση μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης για άλλες συγκρούσεις όπως στην Υεμένη και το Ιράκ, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.
“Πιστεύω ακράδαντα πως σε μια δεδομένη στιγμή, πρέπει να υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ των χωρών του Κόλπου, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Είναι γειτονικές χώρες και όλες έχουν λόγους να ακουστούν”, δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Αχμεντ.
Παράλληλα πρόταξε “την ευκαιρία που θα ανοίξει οικονομικά η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και η οποία θα χρειαστεί μια μεγάλη αγορά όπως αυτή του Κόλπου”. Η “διαίρεση” για θρησκευτικούς λόγους μεταξύ σουνιτών και σιιτών “μου φαίνεται περισσότερο υπερτιμημένη απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα” και “τίθενται πιο σημαντικά προβλήματα, όπως η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της φτώχειας”, δήλωσε.
Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν αντιπαρατίθενται εδώ και χρόνια στην περιοχή. Στη Συρία, η Τεχεράνη υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ, ενώ το Ριάντ ζητεί την απομάκρυνσή του από την εξουσία.
Στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε τον Μάρτιο ενός στρατιωτικού συνασπισμού για την εκδίωξη των σιιτών ανταρτών τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε “απόλυτα πεπεισμένος” ότι οι Σαουδάραβες είναι “ειλικρινείς” όταν δηλώνουν ότι η στρατιωτική φάση της επιχείρησής τους στην Υεμένη πλησιάζει στο τέλος της. Διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επίσης έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών, “κινούνται στο ίδιο πνεύμα” με τους Σαουδάραβες, υπέρ μιας λύσης έπειτα από διαπραγμάτευση. Διαπραγματεύσεις μπορεί να αρχίσουν πριν από τις 15 Νοεμβρίου, πιθανόν στη Γενεύη.
Τέλος, “διατηρώ πολύ τακτική επαφή με το Ιράν που με διαβεβαιώνει πάντα ότι υποστηρίζει μια λύση (στην Υεμένη). Οι Ιρανοί ήταν πάντα αντίθετοι στον πόλεμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό”, δήλωσε ο μαυριτανός διπλωμάτης.
Σχετική είδηση: Συριακή κρίση: Πρόταση Ιραν για αποχώρηση Άσαντ και εκλογές
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος