Βενεζουέλα: Συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για ομαλοποίηση του πολιτικού κλίματος

Η κυβέρνηση Μαδούρο και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Ενιαία Δημοκρατική Πλατφόρμα συμφώνησαν χθες Τρίτη στην πρωτεύουσα του Μπαρμπάντος Μπριτζτάουν να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός κλίματος που αναμένεται να βοηθήσει να αμβλυνθούν οι τόνοι της πολιτικής αναμέτρησης στη Βενεζουέλα.

Γι’ αυτό το σκοπό, από τη μία πλευρά ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Χόρχε Ροντρίγκες, και από την άλλη, ο πρώην δήμαρχος του Καράκας, Χεράρντο Μπλίντε, υπό την ιδιότητα των επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών υπέγραψαν δύο συμφωνίες: η πρώτη για την ενίσχυση των πολιτικών δικαιωμάτων και την παροχή εγγυήσεων για ελεύθερες εκλογές και η δεύτερη για την προστασία των ζωτικών συμφερόντων του έθνους. Οι συμφωνίες υπεγράφησαν παρουσία των υπουργών Εξωτερικών του Μπαρμπάντος, Τζέρομ Ουόλκοτ, και του Μεξικού, Εφραίν Γκουανταρράμα,  του διευθυντή του Νορβηγικού Κέντρου για την Επίλυση Συγκρούσεων, Νταγκ Ναϊλάντερ, και εκπροσώπων της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Ολλανδίας.

Βενεζουέλα: Συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για ομαλοποίηση του πολιτικού κλίματος
Gerardo Blyde (L) Venezuela Opposition Delegate and Jorge Rodriguez (R) Venezuela President of the National Assembly sign an agreement during the Venezuela Government and Opposition talks in Bridgetown, Barbados, on October 17, 2023. (Photo by Randy Brooks / AFP)

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού κλίματος που να ευνοεί την ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών το 2024. Πιο συγκεκριμένα, συμφώνησαν ώστε οι αρμόδιες αρχές να εγγυώνται την ασφάλεια και την ελευθερία μετακινήσεων σε όλους τους προεδρικούς υποψήφιους, οι οποίοι θα επιλεγούν ελεύθερα από τους διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς σύμφωνα με τους εσωτερικούς τους κανονισμούς και σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται μάλιστα στην ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων με επίκαιρα στοιχεία για τους ψηφοφόρους καθώς και με τη διοργάνωση ειδικών ημερίδων για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.

Καθορίζεται επίσης ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να διαθέτουν διαφανείς μηχανισμούς χρηματοδότησης, ενώ υπήρξαν δεσμεύσεις ότι θα προωθηθεί μια εξισορρόπηση στα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης υπέρ της ισότητας στην προβολή όλων των προεδρικών υποψήφιων.  

Τέλος, οι δύο αντιπροσωπείες αποφάσισαν χθες να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2024, χωρίς ακόμη να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία, με την παρουσία διεθνών παρατηρητών όχι μόνο από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, αλλά και από την Αφρικανική Ένωση, την Διαμερικανική Ένωση Εκλογικών Οργανισμών και το Κέντρο Κάρτερ.

Πηγή: AFP, EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος