Βενεζουέλα στον ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ ασκούν τον μεγαλύτερο εκβιασμό στην ιστορία μας

Οι ΗΠΑ ασκούν τον «μεγαλύτερο εκβιασμό στην ιστορία μας», καθώς έχουν αναπτύξει μεγάλη αεροναυτική δύναμη και ανακοινώνουν ναυτικό αποκλεισμό στη Βενεζουέλα, κατηγορώντας την ότι χρηματοδοτεί τη «ναρκωτρομοκρατία», έκρινε χθες Τρίτη ο πρεσβευτής της χώρας της Λατινικής Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Καράκας είναι αντιμέτωπο με «μια δύναμη που δρα πέραν του διεθνούς δικαίου, απαιτώντας από τους κατοίκους της χώρας να φύγουν και να της την παραχωρήσουν (…) Αν όχι, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με ένοπλη επίθεση, την οποία αναγγέλλει εδώ κι εβδομάδες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εκβιασμό που είναι γνωστός στην ιστορία μας», είπε ο Σαμουέλ Μονκάδα απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την κυβέρνηση της Βενεζουέλας πως χρησιμοποιεί το πετρέλαιο, τον κυριότερο πόρο της, για να χρηματοδοτεί «τη ναρκωτρομοκρατία, την εμπορία ανθρώπων, φόνους και απαγωγές». Το Καράκας απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και αντιτείνει πως η Ουάσιγκτον θέλει να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και την κυβέρνησή του ώστε να ιδιοποιηθεί τα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας, τα μεγαλύτερα στον πλανήτη.

«Οι ΗΠΑ θα κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους για να προστατεύσουν το ημισφαίριό μας, τα σύνορά μας και τον αμερικανικό λαό», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρεσβευτής Μάικ Γουόλτς κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συγκλήθηκε κατόπιν κατεπείγοντος αιτήματος της Βενεζουέλας με την υποστήριξη ιδίως της Ρωσίας και της Κίνας.

Η αμερικανική κυβέρνηση αύξησε το καλοκαίρι στα 50 εκατομμύρια δολάρια την αμοιβή για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τη σύλληψη του κ. Μαδούρο, πιστού συμμάχου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μόσχα και το Πεκίνο από την πλευρά τους επέκριναν έντονα τη στρατιωτική και οικονομική πίεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, κάνοντας αντίστοιχα λόγο για «καουμπόικη συμπεριφορά» και «εκφοβισμό».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος