Βενεζουέλα-Γουιάνα: Η αυξανομένη ένταση μεταξύ τους για το πετρέλαιο ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα- Διαβεβαιώσεις για «διαύλους επικοινωνίας»

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας σε σχέση με το Εσεκίμπο, μια πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή σε διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, ωστόσο, έδωσαν διαβεβαιώσεις την Τετάρτη ότι έχουν ανοίξει «διαύλους επικοινωνίας», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι ανησυχητικό, παρακολουθούμε τι συμβαίνει πολύ, πολύ, στενά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. «Προφανώς δεν θέλουμε καμία βία ή σύγκρουση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ «υποστηρίζει σθεναρά τη χρήση αποκλειστικά ειρηνικών μέσων για την επίλυση διεθνών διαφορών», ανέφερε την Τετάρτη ο Στέφαν Ντουζάρικ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες.

Υπενθύμισε ότι «οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ)», το οποίο ζήτησε από τις δύο χώρες την Παρασκευή «να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τη διαφορά», είναι «δεσμευτικές», λέγοντας ότι είναι «πεπεισμένος ότι και τα δύο  κράτη θα συμμορφωθούν δεόντως με την εντολή του Δικαστηρίου».

Η Βενεζουέλα δεν αναγνωρίζει το ICJ σε αυτή την υπόθεση, λέγοντας ότι επιθυμεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με βάση μια συμφωνία που υπογράφηκε με τη Βρετανία το 1966 λίγο πριν την ανεξαρτησία της Γουιάνας.

Η Κίνα, από την πλευρά της, προέτρεψε τις δύο χώρες να επιλύσουν τη διαφορά τους «σωστά», ενώ ο βραζιλιάνικος στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ενίσχυση της παρουσίας του στα σύνορά του με τη Γουιάνα και τη Βενεζουέλα.

Το Καράκας διεκδικεί για δεκαετίες το Essequibo (μερικές φορές ονομάζεται Guayana Esequiba), μια περιοχή 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα δύο τρίτα της Γουιάνας και φιλοξενεί 125.000 ανθρώπους, το ένα πέμπτο του πληθυσμού της. Η επιμονή του έγινε πιο πιεστική μετά την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου από την ExxonMobil το 2015.

Οι ψηφοφόροι στη Βενεζουέλα ψήφισαν την Κυριακή υπέρ της ενσωμάτωσης της περιοχής Εσεκίμπο στη χώρα τους, σε δημοψήφισμα που διοργάνωσε το Καράκας για να νομιμοποιήσουν τις διεκδικήσεις αυτών των εδαφών από τη Γουιάνα.

Πηγή: agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος