Βενεζουέλα: Επανεκκινεί ο διάλογος κυβέρνησης-αντιπολίτευσης που είχε παραλύσει για 11 μήνες

Με μια λιτή ανακοίνωση, η πρεσβεία της Νορβηγίας στο Μεξικό ανακοίνωσε την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση Μαδούρο της Βενεζουέλας και την αντιπολίτευση, ενόψει και των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Λίγο αργότερα, σε κοινή ανακοίνωση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην τουίτερ), οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών της κυβέρνησης (Χόρχε Ροντρίγκες) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Πλατφόρμας (Χεράρντο Μπλίντε), ενός συνασπισμού διαφόρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιβεβαίωσαν ότι αποφάσισαν με τη διαμεσολάβηση της Νορβηγίας να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες, που είχαν παραλύσει για 11 μήνες, με σκοπό να φτάσουν σε μια πολιτική συμφωνία. Η σύντομη ανακοίνωση καταλήγει ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου στο Μπριτζτάουν, την πρωτεύουσα του μικρού νησιωτικού κράτους της Καραϊβικής, Μπαρμπάντος.

Στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν υπάρξει άλλες δύο προσπάθειες προσέγγισης και έναρξης διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η πρώτη είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2021 στο Μεξικό και οι δύο πλευρές υπέγραψαν τελικά ένα μνημόνιο κατανόησης. Όμως λίγους μήνες αργότερα, οι συνομιλίες έφτασαν σε τέλμα, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν εγγυήσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στις κάλπες που στήθηκαν για τις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου του 2021, ενώ η προτεραιότητα της βενεζουελανικής κυβέρνησης ήταν η άρση των διεθνών κυρώσεων.

Οι δύο πλευρές ξανασυναντήθηκαν τελικά και πάλι στο Μεξικό τον Νοέμβριο του 2022, όπου υπέγραψαν τη Δεύτερη Επιμέρους Συμφωνία για την Προστασία του Λαού της Βενεζουέλας, που απέβλεπε στην ανάκτηση των πόρων του κράτους που είχαν δεσμευτεί από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, όμως στη συνέχεια ο διάλογος πάγωσε και πάλι.

Με την ευκαιρία της επανέναρξης του διαλόγου, η κυβερνητική αντιπροσωπεία επισημαίνει ότι υπάρχει μια σύμπλευση με τα υπόλοιπα κόμματα για την άρση των κυρώσεων, ενώ ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης τονίζει ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα πρέπει να θέσει τις απαραίτητες δημοκρατικές εγγυήσεις για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Πηγή: ΑΡ, EFE       

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος